Kompleks odpornościowy
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 54.90 zł.
Na stanie
1 min
2019-06-21
Takie śledzie mają niezwykłą moc: są słodkawe, aromatyczne i delikatne. Im więcej zrobicie przy nich sami, tym będą smaczniejsze. Choćby cukier puder. Niby banalna rzecz, ale można go utrzeć samemu. Ma to tę zaletę, że gdy w tym samym moździerzu utrzemy goździki z cukrem, to cały ich aromat, olejki, zostanie wchłonięty przez cukier. Kupione mielone goździki będą mniej intensywne w smaku i pozbawione części swoich atutów. Najlepiej smakują z domowym chlebem ?
Śledź to doskonała ryba: tłusta, a więc bogata w zdrowe kwasy omega-3 i omega-6. To one odpowiadają za regulowanie poziomu cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i pracę układu nerwowego, wpływają na zdrowie stawów, oczu i skóry. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E stanowiące podstawę naszego zdrowia w niezliczonej ilości aspektów. Podobnie jest z witaminami z grupy B (B2, B6, B12), które również znajdziemy w tej rybie. Warto jeszcze wspomnieć o potasie, cynku i miedzi. Śledzie są też dobrym źródłem białka.
Do naszego przepisu wybraliśmy jeszcze suszone śliwki, regulujące pracę jelit, przeciwzapalne oraz działające na pracę układu trawiennego goździki. Doskonałe na trawienie ziele angielskie i liście laurowe (więcej o świątecznych przyprawach piszemy tu). No i przeciwzapalny cynamon. Mamy więc plan na pyszne i zdrowe danie, które może trafić na wigilijny stół. Zaczynamy 🙂
Żeby wszystko łatwo poszło najlepiej rozłożyć sobie pracę na etapy. Dzięki temu potem nie traci się czasu i nerwów, że coś może się przypalić.
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 54.90 zł.
Na stanie
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 79.90 zł.
Na stanie
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 61.90 zł.
Na stanie
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 49.90 zł.
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.