Cynamon

Często zadawane pytania

Co to jest cynamon?

Cynamon to starożytna przyprawa używana od tysięcy lat do przyprawiania potraw i napojów. W czasach starożytnych uważano go za cenniejszy od złota. Uzyskuje się go z kory drzew wiecznie zielonych występujących w Azji. Kora cynamonowca zawiera olejki eteryczne i jest też bogatym źródłem flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym.

Dokładnie jakie aktywne składniki zawiera cynamon?

Cynamon zawiera przede wszystkim olejki eteryczne (1-4%) i flawonoidy (8%). Przy czym olejki eteryczne zawierają głównie aldehyd cynamonowy (60-80%). Najważniejsze flawonoidy to proantocyjanidyny i taniny cynamonowe.

Jakie są główne zastosowania cynamonu?

Współczesna nauka dopiero zaczyna odkrywać i dokumentować wyjątkowe możliwości wpływu cynamonu na zdrowie człowieka. Obecnie tej starożytnej przyprawie przypisuje się dobroczynny wpływ na trawienie, poziom lipidów i cukrów we krwi.

W jaki sposób cynamon wspomaga trawienie?

Cynamon od dawna stosuje się w celu poprawy trawienia i może być szczególnie cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi takimi jak zespół jelita drażliwego, drożdżyca (candidoza), dysbioza, kurcze żołądka i niestrawność, wzdęcia, nudności.

W jaki sposób cynamon równoważy poziom cukru we krwi?

Badania wykazały, że związki zawarte w cynamonie nie tylko pobudzają receptory insuliny, ale również hamują enzym, który je inaktywuje – w ten sposób znacznie zwiększa zdolność wykorzystania glukozy przez komórki. Innymi słowy cynamon może naśladować insulinę, pobudzać receptory insuliny oraz pobudzać enzymy, które inaktywują te receptory. Reasumując cynamon ogólnie poprawia wykorzystanie glukozy w komórkach i jest szczególnie pomocny w przypadku osób z opornością na insulinę (syndrom X) lub obniżoną produkcją insuliny.

Czy diabetycy mogą stosować cynamon?

Teoretycznie tak. Jednak ze względu na działanie hipoglikemiczne diabetycy mogą stosować cynamon po konsultacji z lekarzem oraz powinni dokładnie monitorować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Dzięki zastosowaniu cynamonu diabetycy mogą zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.

Czy cynamon może być stosowany Jednocześnie z chromem i innymi produktami obniżającymi poziom cukru we krwi?

Również tak, ale osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować ostrożność. Uzasadnione jest połączenie cynamonu z chromem, ponieważ chrom jest potrzebny do wytworzenia czynnika tolerancji glukozy, który pomaga insulinie eliminować glukozę ze krwi.

Czy znane są jakieś inne dodatkowe zalety cynamonu?

Cynamon ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające z tego względu może posłużyć do ochrony przed neuropatią i retinopatią cukrzycową. U pacjentów przyjmujących cynamon stwierdzono również obniżenie poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. Dlatego, że cynamon ogranicza utlenianie cholesterolu w wątrobie usprawniając działanie odpowiednich enzymów antyoksydacyjnych np. peroksydazy glutationowej.

Stwierdzono, że cynamon również skuteczniej niż witamina E zmiata wolne rodniki nadtlenkowe i wodorotlenkowe.

Czy badano wpływ cynamonu na płytki krwi?

Przeprowadzono obszerne badania nad wpływem aldehydu cynamonowego na płytki krwi. Płytki są składnikami krwi, które gromadzą się w sytuacjach awaryjnych (np. w skutek urazu fizycznego) aby powstrzymać krwawienie. Jednak u niektórych osób nieprawidłowa agregacja powoduje niewystarczający przepływ krwi i zwiększa ryzyko różnych zmian zakrzepowych (np. atak serca, zakrzepica żył głębokich). Aldehyd cynamonowy pomaga zapobiegać agregacji płytek krwi przez hamowanie uwalniania kwasu arachidonowego z błon płytek. Poprzez zapobieganie uwalnianiu kwasu arachidonowego z błon cynamon może być również pomocny w różnego rodzaju stanach zapalnych.

Czy znane są jakieś przeciwwskazania?

Cynamonu nie należy stosować w czasie ciąży i karmienia piersią. Należy zachować ostrożność w przypadku stosowania leków rozrzedzających krew – stosować wyłącznie pod kontrolą lekarza. Diabetycy powinni monitorować poziom glukozy i insuliny we krwi lub stosować cynamon według zaleceń lekarza.