Witamina D3 1000 IU do ssania
Na stanie
2 min
2019-06-21
Karczoch nie gości zbyt często na polskich stołach. A szkoda! Możemy z niego zrobić pyszne danie, które ozdobi każdy stół na święta lub na niedzielny obiad. Do dzieła!
Danie, które proponujemy, na pierwszy rzut oka wygląda dosyć ciężko: gęsta śmietana, makaron, jajka. Tak miało być! Zmodyfikowaliśmy bowiem nieco klasyczne spaghetti carbonara, czyli potrawę, którą wcinali włoscy górnicy z Umbrii po ciężkim dniu pracy. Miała być sycąca, pełna energii i smaku, który jest uwydatniany przez tłuszcz. W oryginalnych przepisach znaleźć można było na przykład smalec lub kawałki mięsa. Zrezygnowaliśmy z nich, dodając składnik, który powinien nieco pomóc naszemu układowi trawiennemu.
Tajemnica tkwi bowiem w karczochu. Ta roślina w odpowiednich ilościach przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi, wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i komfortu jelitowego. Karczoch pomaga także w utrzymaniu zdrowej wątroby, czy wspomaga przepływ soków trawiennych.
Ponieważ nasz makaron będziemy podgrzewali w piekarniku, zacznij od jego nagrzania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
W dużym garnku ugotuj makaron spaghetti, powinien być al dente. Gdy makaron się gotuje chwytamy za patelnię, na której podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią obrane, pokrojone i osolone karczochy. Podduszamy je lekko, tak, by puściły sok i zrobiły się miękkie, ale zachowały swoją sprężystość. Wówczas dodaj rozmrożony groszek, oprósz resztką soli i roztartymi płatkami czerwonego pieprzu. Patelnię nakryj i pozostaw ją na małym ogniu na około 5 minut.
W tym czasie wymieszaj jajka, ¼ filiżanki startego sera i śmietanę w miseczce.
Podnieś pokrywę patelni i sprawdź, czy warzywa nie puściły zbyt wiele wody. Jeśli płynu jest za dużo, odparuj go. Następnie wrzuć ugotowany makaron i całość zalej sosem z miseczki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zdejmij z ognia.
Jeśli nie mamy świeżych karczochów, można skorzystać z gotowych: grillowanych, zalanych w oleju. Wówczas najpierw podduszamy groszek na oliwie, a karczochy wrzucamy na końcu, żeby się podgrzały i łączymy wówczas ten duet z resztą składników, jak wyżej.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy resztą sera i wstawiamy na kilkanaście minut do piekarnika. Należy uważać, żeby nie przesadzić z pieczeniem. Potrawa powinna się podgrzać, jajka ściąć a ser zarumienić. Gdy całość wygląda wystarczająco apetycznie. Wyjmujemy i gotowe!
0,5 kg makaronu spaghetti
2 duże lub 3 małe karczochy lub słoik grillowanych w oleju
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
4 duże jaja
1 szklanka tarta Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
1 szklanka gęstej śmietany
2 łyżki masła
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
¾ łyżeczki soli himalajskiej
¼ łyżeczki płatków czerwonego pieprzu
1 porcja
dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii |
||
Kalorie |
630,3
|
32% |
Tłuszcze |
36.6 g
|
52 % |
Tłuszcze nasycone | 17,1 g | 85 % |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,2 g | |
Tłuszcze jednonienasycone | 12,5 g | |
Cholesterol | 164,4 mg | 55% |
Sód | 519,2 mg | 22 % |
Potas | 325 mg | 7 % |
Wszystkie węglowodany | 57,1 g | |
Błonnik | 10,8 g | |
Cukry | 5,2 g | |
Białko | 21,5 g | 43 % |
Autor tekstu: Oskar Berezowski
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.