Żurawina pod pysznym śniegiem

1 min

2019-06-21

W czasie świąt Bożego Narodzenia na polskich stołach królują pierniki, makowce, serniki. My proponujemy dla odmiany coś lżejszego i zdrowego, taki mały romans słodkiego z kwaśnym, ciepłego z chłodnym. Uczta dla wielu zmysłów!

Żurawina w kuchni najczęściej jest spychana do roli kisielu, lub kwaśnego sosu do mięs. A przecież w czerwonych owocach kryje się masa zaskakujących połączeń. Gdy są dojrzałe eksplodują na języku kwaskowym bukietem doznań, cierpkimi nutkami i słodką przyjemnością. To także skarbnica witamin i składników, których nie lubią bakterie. Pysznie, zdrowo i zaskakująco…

Tym razem nasz przepis będzie zawierał tak naprawdę trzy mniejsze. Wszystkie są jednak proste. Część można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce na odpowiedni moment. Po połączeniu deser będzie przypominał żurawinę śpiącą pod śniegiem. Zadbamy by miała na czym „rosnąć”, dodamy jej nieco ciepła i otulimy białą kołderką. Do dzieła!

Składniki na 4-6 porcji

Szybki dżem żurawinowy

2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka wanilii
3 kapsułki Żurawiny Solgar. Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C

Kruchy spód przeciwzapalny

Granola słodkiego strażaka

Krem z białej czekolady

Tabliczka białej czekolady
250 gram serka Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
2 duże jaja
1 łyżka masła
1 łyżeczka wanilii

Zaczynamy od granoli. W naszej spiżarni jest ona częstym gościem, więc przeważnie wystarczy sięgnąć po kilka garści ze słoja. Jeśli jej akurat nie macie zapraszamy po przepis.

Kolejnym punktem jest dżem żurawinowy. Może być ze słoika, ale zrobiony samemu smakuje lepiej. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy żurawinę i cukier oraz wanilię. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz o połowę i pozwalamy owcom rozpuszczać się w słodkościach przez kolejne 10 minut tak, żeby całość miała gęstą konsystencję. Gdy dżem jest ciepły, ale już nie gorący wsypujemy zawartość 3 kapsułek Żurawiny Solgar i mieszamy dokładnie. Odstawiamy rondelek na bok lub przelewamy zawartość do słoiczka, jeśli dżem ma być użyty innego dnia.

Śnieżną pierzynkę też przygotujemy szybciutko. W większej misce łączymy serek, śmietanę, cukier, jajka, wanilię i miksujemy na puszystą masę. Następnie w miseczce ustawionej w gorącej wodzie rozpuszczamy białą czekoladę z masłem. Lekko ostudzone przelewamy do miski z masą serową i mieszamy dokładnie, starając się nie utracić puszystości. Schładzamy.

Teraz wszystko układamy w słoiczkach, pucharkach lub miseczkach:
1. Na dno wsypujemy naszą granolę.
2. Ciepły dżem wylewamy na granolę, tak, aby powstała cienka warstwa.
3. Na górę układamy białą masę czekoladowo-serową przypominającą grudniowy śnieg.

Wszystkiego najpyszniejszego!

1 porcja kremu z dżemem dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kcal
Kalorie 312
Tłuszcze 15 g 23 %
Cholesterol 66 mg 22 %
Sód 45 mg 2 %
Potas 91 mg 3 %
Węglowodany 32 g 11 %
w tym błonnik 2 g 8 %
Białko 6 g 13 %

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.