Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę zdrowia. W farmacji znalazła zastosowanie żurawina wielkoowocowa (vaccinium macrocarpon)*. Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to: kwas cytrynowy, kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B1, B2, flawonoidy, kwercytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole, taniny i glikozydy flawonowe.

Możliwe zastosowania:

  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby dziąseł i przyzębia,
  • infekcje bakteryjne i grzybicze,
  • wzmocnienie odporności,
  • awitaminoza,
  • przemęczenie,
  • paradontoza,
  • wyczerpanie,
  • osłabienie wiosenne,
  • osłabienie funkcji żołądka i jelit (np. wrzody),
  • pobyt w szpitalu.

Infekcje dróg moczowych

Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli) osadzające się w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając poziom tych bakterii w moczu. Pomaga też zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób mających problemy z jego opróżnianiem np. choroba prostaty. Żurawina przynosi także korzyści osobom po operacjach urologicznych, z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże. W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom. Dodatkowo żurawina zapobiega przykremu zapachowi moczu.

Choroby serca

Żurawina zawiera szeroki wachlarz flawonoidów. Naukowcy wykazali, iż te związki o właściwościach antyoksydacyjnych mają zdolność do zmniejszenia tempa tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiegają one też utlenianiu się cholesterolu, co w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zatykaniu się naczyń krwionośnych. W badaniach wykazano, iż spożywanie szklanki czystego soku ze świeżej żurawiny wielkoowocowej przez 3 miesiące znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). W niektórych badaniach nawet o 10% co oznacza (biorąc pod uwagę statystykę epidemiologiczną) spadek ryzyka chorób serca o 40%.

{{widget type=”content/img” src=”visuals/lexicon/zurawina.jpg”}}

Piśmiennictwo:

  1. D.Paul Barney, M.D. „Clinical Aplications of Herbal Medicine”, Woodland Publishing 1996.
  2. Avorn J., MD. “The Jurnal of the American Medical Association” March 9, 1994 vol. 271.
  3. Wilson T., Life Sciences 62 (24) PL 381-6, 1998.
  4. Sobota A.E., J. Urol 1984, 131 1013-6.
  5. Weiss E.L. “Jurnal of American Dentall Association” vol. 129: 1719-1723.