BADANIA NAUKOWE
• Imbir swoje właściwości zawdzięcza fitoskładnikom, które nadają mu jednocześnie specyficzny zapach (zingberen i bisabolen) oraz ostry smak (gingerole i szogaole – powstające w wyniku odwodnienia gingeroli)1,2.
• Suplementacja imbirem w ilości 1 g dziennie przez co najmniej 4 dni wpłynęła na poprawę samopoczucia kobiet w ciąży, co jest rezultatem zmniejszenia odczuwania przez nie nudności oraz wymiotów1,3.
• W badaniach na komórkach (in vitro) stwierdzono, że ekstrakt z imbiru może hamować aktywność bakterii m.in. Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus oraz hamować rozwój takich grzybów jak: Aspergillus niger, Penicillium spp., Candida albicans i Saccharomytes cerevisiae2.
• Związki zawarte w korzeniu imbiru biorą udział w zwiększeniu wrażliwości tkanek na insulinę i zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelita cienkiego2.
• Suplementacja 2-3 g sproszkowanego imbiru na dobę przez 8–12 tygodni wpłynęła na zmniejszenie poziomu glukozy na czczo8,
wskaźnika insulinooporności5,8 oraz hemoglobiny glikowanej8.
• Badania in vitro potwierdziły działanie przeciwutleniające gingeroli zawartych w imbirze6. Co więcej, hamowały one aktywność enzymu oksydazy ksantynowej, biorącej udział w tworzeniu reaktywnych form tlenu7.
• Spożywanie 2 g korzenia imbiru na dobę w trwającym 3 miesiące badaniu wykazało wpływ na obniżenie we krwi poziomu wskaźników pracy wątroby, czyli enzymów ALT i GGT5.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Imbir przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego.
• Imbir wspomaga procesy trawienne.
• Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.
• Imbir przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w okresie wczesnej ciąży.
• Imbir przyczynia się do dobrego fizycznego samopoczucia.
• Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
• Imbir wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Imbir pomaga utrzymać odporność i ma właściwości antyoksydacyjne.
• Imbir przyczynia się do zwiększenia energii/może zwiększać odporność na zmęczenie.
• Imbir przyczynia się do utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych/pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.
• Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.
• Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).