BADANIA NAUKOWE
• Badanie przeprowadzone w grupie zdrowych młodych kobiet (w wieku 19-22 lata), które spożywały 200 μg chromu w losowo wybranej jego postaci (pikolinianu, dwóch kompleksów nikotynianowych lub chlorku) wykazało, że po 24 godzinach odnotowano najwyższy poziom pikolinianu chromu w moczu (ponad 15 razy wyższy niż dla chlorku i ponad dwukrotnie większy niż dla każdego z dwóch kompleksów nikotynianowych)1. Wyniki te wskazują, że pikolinian chromu jest znacznie lepiej wchłaniany w porównaniu z jego niektórymi innymi formami1.
• Chrom obecny jest w otrębach, ziarnach zbóż, oleju kukurydzianym, przyprawach (np. goździkach), podrobach, mięsie i drożdżach2.
• Przeprowadzono badanie, w którym 122 uczestników spożywało codziennie przez 90 dni 200 μg chromu w postaci pikolinianu chromu lub placebo i monitorowało swoją dzienną aktywność oraz spożycie kalorii3. Analiza uzyskanych danych wykazała, że osoby suplementujące chrom straciły więcej masy ciała i tłuszczu oraz miały większą redukcję procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (bez utraty masy beztłuszczowej). Wyniki te wskazują, że suplementacja chromem może wpłynąć korzystnie na parametry składu ciała, a mechanizm działania tego minerału w organizmie polega na jego zdolności do lepszego wykorzystania insuliny, a tym samym do zmniejszania odkładania się tłuszczu i ułatwienia przenikania glukozy oraz aminokwasów do komórek mięśniowych3.
• Przeprowadzone niewielkie badanie w grupie zdrowych młodych mężczyzn wskazało, że spożycie pojedynczej porcji chromu w formie pikolinianu chromu (400 μg lub 800 μg) u większości osób wpłynęło na metabolizm glukozy po posiłku składającym się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb dostarczający 75 g weglowodanów)4. Zwyczaje żywieniowe mogą wpływać na reakcję na chrom.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
• Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.