Każda kapsułka zawiera 200 mikrogramów elementarnego chromu (jonów chromu), których źródłem jest związek chemiczny – pikolinian chromu. Ta postać jest wchłaniana w znacznie większym stopniu w porównaniu z innymi formami – chlorkiem i nikotynianem chromu1.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, chrom (jako Chromax®, pikolinian chromu [trójwartościowy]).
Sposób użycia
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby chore na cukrzycę lub hipoglikemię powinny przyjmować preparat wyłącznie pod nadzorem lekarza.
Dla kogo
• Dla osób, które potrzebują wsparcia metabolizmu;
• Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi;
• Dla osób poszukujących pikolinianu chromu w formie suplementu diety.
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów, soli, skrobi
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
substancji słodzących
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Badanie przeprowadzone w grupie zdrowych młodych kobiet (w wieku 19-22 lata), które spożywały 200 μg chromu w losowo wybranej jego postaci (pikolinianu, dwóch kompleksów nikotynianowych lub chlorku) wykazało, że po 24 godzinach odnotowano najwyższy poziom pikolinianu chromu w moczu (ponad 15 razy wyższy niż dla chlorku i ponad dwukrotnie większy niż dla każdego z dwóch kompleksów nikotynianowych)1. Wyniki te wskazują, że pikolinian chromu jest znacznie lepiej wchłaniany w porównaniu z jego niektórymi innymi formami1.
• Chrom obecny jest w otrębach, ziarnach zbóż, oleju kukurydzianym, przyprawach (np. goździkach), podrobach, mięsie i drożdżach2.
• Przeprowadzono badanie, w którym 122 uczestników spożywało codziennie przez 90 dni 200 μg chromu w postaci pikolinianu chromu lub placebo i monitorowało swoją dzienną aktywność oraz spożycie kalorii3. Analiza uzyskanych danych wykazała, że osoby suplementujące chrom straciły więcej masy ciała i tłuszczu oraz miały większą redukcję procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (bez utraty masy beztłuszczowej). Wyniki te wskazują, że suplementacja chromem może wpłynąć korzystnie na parametry składu ciała, a mechanizm działania tego minerału w organizmie polega na jego zdolności do lepszego wykorzystania insuliny, a tym samym do zmniejszania odkładania się tłuszczu i ułatwienia przenikania glukozy oraz aminokwasów do komórek mięśniowych3.
• Przeprowadzone niewielkie badanie w grupie zdrowych młodych mężczyzn wskazało, że spożycie pojedynczej porcji chromu w formie pikolinianu chromu (400 μg lub 800 μg) u większości osób wpłynęło na metabolizm glukozy po posiłku składającym się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb dostarczający 75 g weglowodanów)4. Zwyczaje żywieniowe mogą wpływać na reakcję na chrom.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
• Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Charakterystyka
• Produkt zawiera opatentowany pikolinian chromu (Chromax®) o udowodnionym wysokim wchłanianiu w organizmie w porównaniu z jego innymi formami (m.in. nikotynianem i chlorkiem)1.
• Chrom to niezbędny śladowy minerał, który odgrywa rolę m.in. w metabolizmie glukozy2.
• Pikolinian chromu (Chromax®) został oficjalnie uznany za bezpieczny (GRAS)5 i może być stosowany w suplementach diety.
• Porcja dzienna (1 kapsułka) zawiera 200 µg elementarnego chromu.
Bibliografia
1. J. Trace Elem. Med. Biol. 2007; 21(2):120-124.
2. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
3. Curr. Ther. Res. 1998; 59(6):379-388.
4. J. Am. Coll. Nutr. 2004; 23(4):351-357.
5. Summary and Conclusion of the Expert Panel Regarding the Generally Recognized As Safe Status of Chromax® Chromium Picolinate as a Nutrient Supplement in Food Environ International Corporation, Czerwiec, 2002.