Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Chrom pikolinian

Utrzymuj z chromem prawidłowy poziomu glukozy we krwi.

89.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Każda kapsułka zawiera 200 mikrogramów elementarnego chromu (jonów chromu), których źródłem jest związek chemiczny – pikolinian chromu. Ta postać jest wchłaniana w znacznie większym stopniu w porównaniu z innymi formami – chlorkiem i nikotynianem chromu1.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Chrom (Chromax®†, pikolinian chromu [trójwartościowy]) – 200 µg (500% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), chrom (jako Chromax®, pikolinian chromu [trójwartościowy]).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Osoby chore lub przyjmujące leki powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby chore na cukrzycę lub hipoglikemię powinny przyjmować preparat wyłącznie pod nadzorem lekarza.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które potrzebują wsparcia metabolizmu;
    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi;
    • Dla osób poszukujących pikolinianu chromu w formie suplementu diety.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Badanie przeprowadzone w grupie zdrowych młodych kobiet (w wieku 19-22 lata), które spożywały 200 μg chromu w losowo wybranej jego postaci (pikolinianu, dwóch kompleksów nikotynianowych lub chlorku) wykazało, że po 24 godzinach odnotowano najwyższy poziom pikolinianu chromu w moczu (ponad 15 razy wyższy niż dla chlorku i ponad dwukrotnie większy niż dla każdego z dwóch kompleksów nikotynianowych)1. Wyniki te wskazują, że pikolinian chromu jest znacznie lepiej wchłaniany w porównaniu z jego niektórymi innymi formami1.

    • Chrom obecny jest w otrębach, ziarnach zbóż, oleju kukurydzianym, przyprawach (np. goździkach), podrobach, mięsie i drożdżach2.

    • Przeprowadzono badanie, w którym 122 uczestników spożywało codziennie przez 90 dni 200 μg chromu w postaci pikolinianu chromu lub placebo i monitorowało swoją dzienną aktywność oraz spożycie kalorii3. Analiza uzyskanych danych wykazała, że osoby suplementujące chrom straciły więcej masy ciała i tłuszczu oraz miały większą redukcję procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (bez utraty masy beztłuszczowej). Wyniki te wskazują, że suplementacja chromem może wpłynąć korzystnie na parametry składu ciała, a mechanizm działania tego minerału w organizmie polega na jego zdolności do lepszego wykorzystania insuliny, a tym samym do zmniejszania odkładania się tłuszczu i ułatwienia przenikania glukozy oraz aminokwasów do komórek mięśniowych3.

    • Przeprowadzone niewielkie badanie w grupie zdrowych młodych mężczyzn wskazało, że spożycie pojedynczej porcji chromu w formie pikolinianu chromu (400 μg lub 800 μg) u większości osób wpłynęło na metabolizm glukozy po posiłku składającym się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb dostarczający 75 g weglowodanów)4. Zwyczaje żywieniowe mogą wpływać na reakcję na chrom.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Chrom przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
    • Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

  • Charakterystyka

    • Produkt zawiera opatentowany pikolinian chromu (Chromax®) o udowodnionym wysokim wchłanianiu w organizmie w porównaniu z jego innymi formami (m.in. nikotynianem i chlorkiem)1.
    • Chrom to niezbędny śladowy minerał, który odgrywa rolę m.in. w metabolizmie glukozy2.
    • Pikolinian chromu (Chromax®) został oficjalnie uznany za bezpieczny (GRAS)5 i może być stosowany w suplementach diety.
    • Porcja dzienna (1 kapsułka) zawiera 200 µg elementarnego chromu.

  • Bibliografia

    1. J. Trace Elem. Med. Biol. 2007; 21(2):120-124.
    2. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    3. Curr. Ther. Res. 1998; 59(6):379-388.
    4. J. Am. Coll. Nutr. 2004; 23(4):351-357.
    5. Summary and Conclusion of the Expert Panel Regarding the Generally Recognized As Safe Status of Chromax® Chromium Picolinate as a Nutrient Supplement in Food Environ International Corporation, Czerwiec, 2002.