Ostropest plamisty był stosowany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Dotychczas na świecie przeprowadzono ponad 300 badań naukowych potwierdzających oddziaływanie tego zioła, szczególnie na funkcjonowanie wątroby.
Ostropest plamisty jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych współcześnie. Swą skuteczność ostropest plamisty zawdzięcza trzem chroniącym wątrobę substancjom, które łącznie zwane są sylimaryną.
Ostropest plamisty wzmacnia wątrobę, zapobiegając nadmiernej utracie przez organizm glutationu, związku podobnego do aminokwasu, który odgrywa ważna rolę w odtruwaniu organizmu. Ostropest plamisty skutecznie chroni wątrobę przed jednoczesnym dopływem zbyt wielu szkodliwych substancji. Wszystko to zasługa zawartej w nim sylimaryny, która wpływa ponadto na regenerację komórek wątroby5.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Standaryzowany sproszkowany wyciąg (26:1) z nasion ostropestu plamistego – 175 mg
(flawonoidy łącznie zawierają 140 mg [80%] sylimaryny)
Składniki:
sproszkowany nieprzetworzony ostropest plamisty; standaryzowany sproszkowany wyciąg z nasion ostropestu plamistego; substancja wypełniająca: celuloza; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; przeciwutleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina*)
*PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.
Sposób użycia
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Dla kogo
• Dla osób, które chcą zadbać o swoją wątrobę.
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
cukrów, soli
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Ostropest plamisty to powszechnie stosowany środek chroniący komórki wątroby. Obecna w ostropeście sylimaryna przy odpowiedniej ilości stymuluje regenerację tkanki wątroby poprzez zwiększenie syntezy białek w wątrobie1,2.
• Sylimaryna działa także jako przeciwutleniacz wymiatający wolne rodniki i hamujący utlenianie lipidów, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym2. Co więcej, wpływa także na wewnątrzkomórkowy glutation zwiększając jego produkcję w wątrobie3. Glutation jest wykorzystywany do wytwarzania m.in. peroksydazy glutationowej, czyli enzymu, który zwalcza wolne rodniki. Dlatego glutation pełni ważną rolę w hamowaniu utleniania lipidów w błonach komórkowych w tym także wątroby oraz wpływa na jej detoksykację.
• Sylimaryna dzięki właściwościom przeciwutleniającym może korzystnie wpływać na skórę4. W badaniach in vitro wykazano także, że może hamować aktywność enzymów uczestniczących w procesie starzenia się skóry – kolagenazy i elastazy (enzymy te rozkładają kolagen i elastynę oraz są odpowiedzialne za elastyczność skóry).
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Ostropest plamisty wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
• Ostropest plamisty wspomaga zdrowie wątroby, przyczynia się do ochrony i detoksykacji wątroby, pomaga w utrzymaniu czynności wątroby, wspiera trawienie i oczyszczanie organizmu.
Charakterystyka
• Ostropest plamisty to zioło stosowane od wieków przede wszystkim jako wsparcie wątroby1,2.
• Nazwa zwyczajowa „ostropest plamisty” wywodzi się od mlecznobiałych żyłek na liściach, które po rozerwaniu dają mleczny sok2.
• W skład ostropestu plamistego naturalnie wchodzi sylimaryna, a także m.in. betaina, białka, witaminy C i K, fitosterole (zwłaszcza β-sitosterol), garbniki, cukry i tłuszcze z dużą ilością kwasu linolowego oraz sole mineralne1,2.
Bibliografia
1. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
2. V. Predy, R. Watson, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, Academic Press, 2011.
3. Annales Horticulturae 2018; 28(4):15-32.
4. Molecules 2019; 24(6):1022.
5. World J. Hepatol, 2014: 6(3):144-149.