cart 0

Brak produktów w koszyku.

Kwas foliowy

Solgar Kwas Foliowy 400 μg w tabletkach, dla wsparcia kobiet w wieku rozrodczym.

44.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Kwas foliowy występuje naturalnie w wybranych produktach spożywczych, ale nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć go w odpowiednich ilościach. Z uwagi na to, że odgrywa kluczową rolę w przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie, jest szczególnie ważny dla kobiet w wieku rozrodczym. Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, stąd ich suplementacja jest szczególnie ważna wśród kobiet planujących lub będących w ciąży. W trosce o zdrowie przyszłych mam powstał Solgar Kwas foliowy 400 μg. To produkt zaprojektowany głównie z myślą o wsparciu kobiet w wieku rozrodczym. Dodatkowo kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera prawidłowe funkcje psychologiczne i pracę układu odpornościowego.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 400 µg (200% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    Substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), substancje przeciwzbrylające (kwasy tłuszczowe (roślinne), dwutlenek krzemu), stabilizator (guma celulozowa usieciowana), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed użyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla kobiet planujących lub będących w ciąży;
    • Dla osób, które poszukują wsparcia układu krwiotwórczego;
    • Dla każdego, kto chce uzupełnić dietę w dodatkową porcję kwasu foliowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Kwas foliowy występuje w warzywach liściastych (takich jak sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokułach, owocach cytrusowych, a także drożdżach, wątrobie, mięsie, pełnym ziarnie zbóż, kefirze, żółtych serach i roślinach strączkowych1.

    • Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość w diecie folianów, do których wlicza się m.in. kwas foliowy. Foliany odgrywają istotną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej, która tworzy się w początkowych tygodniach życia płodowego. Specjaliści zaznaczają, że to ochronne działanie jest związane ze zwiększaniem poziomu folianów u matki i występuje w przypadku codziennej suplementacji kwasu foliowego w ilości 400 μg przez co najmniej miesiąc przed poczęciem i do trzech miesięcy po poczęciu. Biorąc pod uwagę powyższe Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca suplementację kwasu foliowego kobietom planującym ciążę przez czas co najmniej 6 tygodni ją poprzedzających oraz do końca drugiego trymestru ciąży2.

    • Kwas foliowy jest koenzymem w reakcjach przenoszenia rodników jednowęglowych (np. -CHO, -CH2OH, -CH3), które odgrywają rolę w syntezie zasad pirymidynowych i purynowych oraz w przemianie niektórych aminokwasów. Zasady te wchodzą w skład nukleotydów budujących kwasy nukleinowe (DNA i RNA)1.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

    • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.

  • Charakterystyka

    Szczegółowe informacje na karcie produktowej.

  • Bibliografia

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. Ginekol. Pol. 2011; 82:550-553.