BADANIA NAUKOWE
• Kwas foliowy występuje w warzywach liściastych (takich jak sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokułach, owocach cytrusowych, a także drożdżach, wątrobie, mięsie, pełnym ziarnie zbóż, kefirze, żółtych serach i roślinach strączkowych1.
• Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość w diecie folianów, do których wlicza się m.in. kwas foliowy. Foliany odgrywają istotną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej, która tworzy się w początkowych tygodniach życia płodowego. Specjaliści zaznaczają, że to ochronne działanie jest związane ze zwiększaniem poziomu folianów u matki i występuje w przypadku codziennej suplementacji kwasu foliowego w ilości 400 μg przez co najmniej miesiąc przed poczęciem i do trzech miesięcy po poczęciu. Biorąc pod uwagę powyższe Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca suplementację kwasu foliowego kobietom planującym ciążę przez czas co najmniej 6 tygodni ją poprzedzających oraz do końca drugiego trymestru ciąży2.
• Kwas foliowy jest koenzymem w reakcjach przenoszenia rodników jednowęglowych (np. -CHO, -CH2OH, -CH3), które odgrywają rolę w syntezie zasad pirymidynowych i purynowych oraz w przemianie niektórych aminokwasów. Zasady te wchodzą w skład nukleotydów budujących kwasy nukleinowe (DNA i RNA)1.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.
• Foliany biorą udział w procesie podziału komórek.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.