BADANIA NAUKOWE
• Świeże owoce żurawiny w naturalny sposób stanowią bogate źródło polifenoli (przeciwutleniaczy). Zawierają więcej polifenoli w porcji (373 mg polifenoli na 50 g owoców2) w porównaniu z innymi owocami takimi jak wiśnie, jagody, jabłka, winogrona, jeżyny czy truskawki. Proantocyjanidyny to najczęściej występujące polifenole w żurawinie, natomiast antocyjany nadają jej charakterystyczny czerwony kolor3.
• Niektóre szczepy Lactobacillus acidophilus (np.: LB-SCS) wykazują antagonistyczne działanie zarówno w badaniach in vitro jak i in vivo na modelu laboratoryjnym przeciwko szczepom Helicobacter, które zamieszkują żołądek4.
• Probiotyki są odporne na działanie enzymów trzustkowych, kwasów i żółci. Przyłączenie probiotyków do błony śluzowej jelita jest uważane za ważny element dla modulacji immunologicznej (jelito jest największym organem odpornościowym organizmu)5. Badanie in vitro wykazało, że szczep La-14® wpływał na modulację funkcji elementów układu odpornościowego m.in. poprzez aktywację wydzielania interleukiny 10 (IL-10), która może hamować wydzielanie cytokin prozapalnych6.
• Metaanalizy wskazują, że zastosowanie żurawiny wielkoowocowej może mieć korzystny wpływ na drogi moczowe (metaanaliza badań przeprowadzonych na grupach zdrowych kobiet7).
• Przeprowadzono badanie na grupie kobiet przed menopauzą, które w przeszłości posiadały dolegliwości z układem moczowym8. Suplement diety zawierał szczepy probiotyczne (L. acidophilus PXN 35 i L. plantarum PXN 47 w sumie ponad 500 milionów szczepów probiotycznych), ekstrakt z żurawiny wielkoowocowej (18 mg ekwiwalentu proantycyjanidyn żurawinowych) oraz witaminę A (160 μg ekwiwalentu retinylu). Kobiety spożywały jedną kapsułkę suplementu diety dwa razy dziennie przez 26 tygodni. Wyniki wskazują, że zastosowany suplement diety był bezpieczny i skuteczny w odniesieniu do funkcjonowania układu moczowego u dorosłych kobiet przed menopauzą.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.