cart 0

Brak produktów w koszyku.

Botaniczny kompleks dla kobiet

Solgar Botaniczny kompleks dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym, kompozycja składników z wyciągami roślinnymi w kapsułkach.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Menopauza jest naturalnym etapem w życiu każdej kobiety, który może jednak wywoływać uciążliwe dolegliwości. Wsparciem Twojego organizmu w tym czasie mogą być suplementy diety w formie tabletek na menopauzę bez recepty, które wykorzystują naturalne właściwości ekstraktów roślinnych w złagodzeniu jej objawów. Solgar Botaniczny kompleks dla kobiet to wyjątkowa kompozycja stworzona z myślą o poprawie Twojego komfortu w okresie menopauzy oraz zachowaniu optymalnej równowagi hormonalnej. To kapsułki ziołowe na menopauzę, które wspierają złagodzenie jej przebiegu. Zawarte w nich składniki, takie jak chmiel czy szałwia, mogą okazać się pomocne w zwiększeniu komfortu codziennego funkcjonowania w tym czasie. Chmiel wspiera łagodzenie objawów, takich jak uderzenia gorąca, pocenie się, drażliwość czy niepokój. Szałwia wspiera Twój komfort psychiczny i fizyczny w czasie menopauzy. Kurkuma wspomaga kondycję skóry i pracę układu nerwowego, a lukrecja pomaga zachować spokój psychiczny.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Kwiat koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) – 100 mg

    Wyciąg z liści szałwii 4:1 (Salvia officinalis) (ekwiwalent 400 mg liści) – 100 mg

    Wyciąg z chmielu (Lifenol®) (Humulus lupulus, kwiaty)  – 85 mg
    (zawiera 100 µg 8-prenylonaringeniny)

    Sproszkowane siemię lniane – 50 mg

    Wyciąg z korzenia lukrecji 4:1 (Glycyrrhiza glabra) (ekwiwalent 200 mg korzenia) – 50 mg

    Sproszkowane brokuły (kwiaty) – 50 mg

    Wyciąg z korzenia kurkumy 4:1 (Curcuma longa) (ekwiwalent 200 mg kłącza) – 50 mg

    Wyciąg z liści mniszka lekarskiego 4:1 (Taraxacum officinale) (ekwiwalent 200 mg liści) – 50 mg

    Sproszkowane owoce wiśni pospolitej [Prunus cerasus] – 30 mg

    Sproszkowany wyciąg z pestek winogron [Vitis vinifera] – 25 mg

    Wyciąg z jagód cytryńca chińskiego 4:1 (Schisandra chinensis) (ekwiwalent 100 mg jagód) – 25 mg

    Algi brunatne [Ascophyllum nodosum] (cała roślina) – 10 mg

    Sproszkowany czerwony burak [Beta vularis]) – 10 mg

     

    Składniki:

    Otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancje wypełniające (guma arabska, maltodekstryna), kwiaty koniczyny czerwonej (Trifolium pratense), wyciąg z liści szałwii 4:1 (Salvia officinalis), wyciąg z kwiatów chmielu (Lifenol®) (Humulus lupulus), sproszkowane siemie lniane (Linum usitatissimum), wyciąg z korzenia lukrecji 4:1 (Glycyrrhiza glabra), sproszkowane brokuły (kwiat) (Brassica oleracea), wyciąg z korzenia kurkumy 4:1 (Curcuma longa), wyciąg z liści mniszka lekarskiego 4:1 (Taraxacum officinale), sproszkowane owoce wiśni (Prunus cerasus), sproszkowany wyciąg z pestek winogron (Vitis Vinifera), wyciąg z jagód cytryńca chińskiego 4:1 (Schisandra chinensis), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych)), algi brunatne (Ascophyllum nodsum) (cała roślina), sproszkowany czerwony burak (Beta Vulgaris).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed użyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla kobiet, które potrzebują wsparcia w okresie menopauzy;
    • Dla kobiet, które chcą uzupełnić dietę w składniki roślinne.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    cukrów, soli

    cukrów, soli

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Menopauza to okres w życiu kobiety, kiedy zdolności rozrodcze ulegają zmniejszaniu, a jest to spowodowane postępującym zanikaniem syntezy estrogenów (hormonów kobiecych)1. Rośliny, które korzystnie mogą być pomocne w trakcie menopauzy, to gatunki zawierające substancje o strukturze niesteroidowej, ale o działaniu zbliżonym do naturalnych i syntetycznych estrogenów (tzw. fitoestrogeny). Działanie estrogenne zostało potwierdzone m.in. w związkach flawonoidowych (pochodne fenylochromonu: flawony, flawonole, flawonany, izoflawonoidy, chalkony), które są obecne w roślinach. Związki te posiadają zdolność do wiązania wewnątrzkomórkowych receptorów estrogenowych (występujących w dwóch formach: ER-α i ER-β kodowanych przez dwa różne geny), które odpowiedzialne są za wzrost, różnicowanie i funkcje wielu komórek.

    • Właściwości estrogenne chmielu warunkuje przede wszystkim flawonon – 8-prenylonaryngenina, która w badaniach in vitro wykazuje najsilniejsze działanie estrogenne ze wszystkich dotąd znanych fitoestrogenów. Występuje w obu formach receptorów ER i wykazuje aktywność estrogenną na modelach komórek hormonozależnych oraz modelach zwierzęcych2. Lukrecja natomiast może wykazywać różnorodną aktywność estrogenną, która wynika z jej selektywności względem ER-β2.

    • Do głównych związków aktywnych, które obecne są w koniczynie czerwonej (inaczej łąkowej) należą fitoestrogeny: genisteina, daidzeina, biochanina A oraz formononetyna3. Ekstrakt z koniczyny czerwonej wykazuje wysoką aktywność wobec receptorów estrogenowych ER-α i ER-β.

    • Badanie w grupie 45 kobiet po menopauzie (średnia wieku 61,9 ± 8,4 lat) wykazało, że spożywanie 1000 mg ekstraktu z owoców cytryńca chińskiego przez 12 tygodni wpłynęło na wzrost siły mięśni czworogłowych i obniżenie poziomu mleczanu w spoczynku4.

    • Naturalnie w liściach mniszka lekarskiego obecne są m.in.: polifenole, flawonoidy, witamina A oraz laktony sekswiterpenowe5. Dzięki obecności tych składników, ekstrakt z liści mniszka lekarskiego wykazuje właściwości antyoksydacyjne i może działać ochronnie na komórki skóry (badanie in vitro)6.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Chmiel pomaga łagodzić objawy menopauzy (uderzenia gorąca, pocenie się, niepokój i drażliwość).

    • Koniczyna czerwona wpływa na pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych i naczyń włosowatych, normalizuje ciśnienie krwi.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę i wątrobę oraz zdrowe stawy, kości, płuca i górne drogi oddechowe.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.

    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne.

    • Kurkuma wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

    • Lukrecja pomaga utrzymać zdrową cerę.

    • Lukrecja wspiera funkcjonowanie górnych dróg oddechowych.

    • Lukrecja pomaga zachować spokój psychiczny i wspiera funkcje umysłowe.

    • Lukrecja pomaga w utrzymaniu równowagi i komfortu w układzie pokarmowym.

    • Lukrecja wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające.

    • Lukrecja pomaga utrzymać poziom energii.

    • Lukrecja wspiera funkcjonowanie układu rozrodczego oraz pomaga utrzymać zdrowie układu moczowego.

    • Lukrecja pomaga utrzymać zdrowie i komfort stawów.

    • Pestki winogron wpływają na wygląd skóry.

    • Pestki winogron wpływają korzystnie na ciśnienie krwi oraz na zdrowie serca i naczyń krwionośnych.

    • Pestki winogron zawierają naturalnie występujące przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Szałwia lekarska przyczynia się do komfortu w czasie menopauzy.

  • Charakterystyka

    Szczegółowe informacje na karcie produktowej.

  • Bibliografia

    1. Post. Fitoter. 2015; 3:144-152.
    2. PLOS ONE 2013; 8(7):e67947.
    3. Post. Fitoter. 2012; 3:173-182.
    4. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020; 17(7):2475.
    5. Nauka Przyr. Technol. 2016; 10,3,#37.
    6. Oxid. Med. Cell. Longev. 2015; 2015:619560.