cart 0

Brak produktów w koszyku.

  • Suplement diety Solgar Izoflawony sojowe

Izoflawony sojowe

Solgar Izoflawony Sojowe w tabletkach dla kobiet w okresie menopauzalnym.

99.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Menopauza jest naturalnym procesem w życiu każdej kobiety. W tym czasie dochodzi do spadku poziomu estrogenu w organizmie, co może objawiać się m.in. uderzeniami gorąca, nocnymi potami i wahaniami nastroju. Wsparciem w okresie menopauzy, a jednocześnie alternatywą dla kobiet, które nie chcą lub nie mogą stosować hormonalnej terapii zastępczej, mogą być izoflawony sojowe. Solgar Izoflawony Sojowe to preparat stworzony w odpowiedzi na potrzeby kobiet w okresie menopauzy.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 do 2 tabletek) zawiera:

    Izoflawony sojowe z ekstraktu z kiełków soi:

    1 tabletka – 38 mg
    2 tabletki – 76mg

     

    Składniki:

    Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna izoflawony sojowe (z ekstraktu z kiełków soi), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych)), stabilizator: guma celulozowa usieciowana, substancje glazurujące (hdyroksypropylometyloceluloza), glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego), wosk carnauba).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) tabletek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. U kobiet z chorobą nowotworową stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla kobiet w okresie menopauzalnym;
    • Dla osób, których dieta uboga jest w produkty pochodzenia sojowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    skrobi

    skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Izoflawony to flawonoidy należące do fitoestrogenów, czyli grupy niesteroidowych substancji roślinnych, których struktura chemiczna jest podobna do 17-β-estradiolu (najważniejszego hormonu płciowego u kobiet). Soja oraz rośliny strączkowe to jedne z najbogatszych źródeł izoflawonów. Do najważniejszych przedstawicieli izoflawonów należą dadzeina i genisteina1. Genisteina posiada zdolność do wiązania się z receptorem estrogenowym, zarówno z jego formą α (ER-α, występującą przede wszystkim w gruczole sutkowym, endometrium i jajnikach) oraz z formą β (ER-β, występującą w mózgu, nerkach, naczyniach krwionośnych, płucach i kościach)2. Izoflawony odpowiadają także za zwiększoną syntezę globuliny (białka), która wiąże hormony płciowe3.

    • Obecność izoflawonów stwierdzono m.in. w tkance gruczołów: sutkowego kobiet oraz krokowego mężczyzn1.

    • Badania kliniczne wskazują, że suplementacja żywnością zawierającą soję lub inne fitoestrogeny i dostarczająca izoflawony w ilościach 50-80 mg zmniejszała częstość występowania uderzeń gorąca u kobiet w trakcie menopauzy o około 50%4.

    • Badania epidemiologiczne dowodzą, że w populacji japońskiej i chińskiej częstość występowania uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzalnym jest dużo mniejsza (14-15 % populacji) w porównaniu z populacją zachodnią (70-80% populacji)5. Prawdopodobną przyczyną tych różnic jest stosowana dieta, szczególnie w odniesieniu do pokarmów bogatych w izoflawony (soja jest głównym składnikiem diety azjatyckiej).

    • Mechanizm wpływu jednego z izoflawonów występujących w soi – genisteiny na układ kostny, może opierać się na wywołaniu śmierci osteoklastów (komórek kościogubnych) i zwiększeniu namnażania osteoblastów (komórek kościotwórczych) lub hamowaniu aktywności enzymu kinazy tyrozynowej, która związana jest z receptorem estrogenowym, co spowoduje wzrost aktywności fosfatazy zasadowej (enzymu produkowanego w kościach i wspomagającego proces mineralny kości)6.

    • Badanie przeprowadzone w grupie 90 kobiet po menopauzie (w wieku 45-57 lat), które przyjmowały m.in genisteinę w ilości 54 mg dziennie spowodowało zmniejszenie wydzielania deoksypirydynoliny (markeru kostnego) po 6 oraz 12 miesiącach, zwiększenie stężenia osteokalcyny (niekolagenowego białka świadczącego o aktywności osteoblastów) oraz zaobserwowano aktywność fosfatazy zasadowej7. Pomiar mineralnej gęstości kości wykonany po roku od zakończenia suplementacji wykazał 3-4 procentowy wzrost gęstości szyjki kości udowej i odcinka lędźwiowego kręgosłupa.

    • Badanie przeprowadzone w grupie kobiet (średnia wieku 55 lat) w okresie wczesnej menopauzy wykazało, że spożywanie białka sojowego zawierającego izoflawony w ilości 66 mg przez 6 miesięcy wpłynęło na poprawę wskaźników dotyczących ryzyka dla układu  krążenia w porównaniu z grupą, które spożywały tylko białko sojowe bez izoflawonów8.

    • Prawidłowa funkcja tętnic oceniania jest na podstawie dwóch aspektów: rozszerzenie naczyń zależne od śródbłonka i układowa podatność tętnic. Badanie w grupie kobiet po menopauzie z wykorzystaniem wyciągu soi (54 mg genisteiny dziennie) lub placebo wykazało, że suplementacja genisteiną wpłynęła na poprawę funkcji tętnic poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych śródbłonka9.

    • Metaanaliza 38 badań wykazała, że spożywanie średnio 47 g białka sojowego dziennie spowodowało zmniejszenie stężenia całkowitego cholesterolu o 9,3%, frakcji LDL (tzw. „złego” cholesterolu) o 12,9% oraz trójglicerydów o 10,5% z tendencją do zwiększania frakcji HDL (tzw. „dobrego” cholesterolu)10.

  • Charakterystyka

    Szczegółowe informacje na karcie produktowej.

  • Bibliografia

    1. Przegląd Menopauzalny 2010; 6:402-406.
    2. Mol. Endocrinol. 2008; 22:1032-1043.
    3. Curr. Drug Targets 2003; 4:77-87.
    4. Maturitas 2002; 42: 173-185.
    5. Maturitas 2010; 66(4): 344-349.
    6. Acta Pol. Pharm. 2000; 57(2):135-155.
    7. J. Bone Miner. Res. 2002; 17(10):1904-1912.
    8. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2018; 28(7):691-697.
    9. Atherosclerosis 2002; 163(2):339-347.
    10. N. Engl. J. Med. 1995; 333(5):276-282.
    11. Am. J. Clin. Nutr. 2014;100(suppl):423S–30S.
    12. Nutrients 2017; 9(2):179-186.