cart 0

Brak produktów w koszyku.

  • Suplement diety Solgar Aminokwasy BCAA witamina B6

Aminokwasy BCAA z witaminą B6

Solgar Aminokwasy BCAA z wit. B6 w kapsułkach dla osób prowadzących aktywny tryb życia.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    BCAA to aminokwasy, które stanowią główny składnik tkanki mięśniowej. Organizm nie wytwarza ich samodzielnie, stąd konieczne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem. W trosce o potrzeby osób aktywnych fizycznie powstał Solgar Aminokwasy BCAA z wit. B6. Produkt ten zawiera aminokwasy w wolnej formie, dzięki czemu są one łatwo wykorzystywane przez organizm. Zawarta w nim witamina B6 przyczynia się do poprawy metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspierając aktywność i odzyskanie energii.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-leucyna (w wolnej postaci) – 270 mg

    L-izoleucyna (w wolnej postaci) – 180 mg

    L-walina (w wolnej postaci) – 150 mg

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 10 mg (714% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartośc Spożycia

     

    Składniki:
    L-leucyna (w wolnej postaci), L-izoleucyną (w wolnej postaci), L-waliną (w wolnej postaci), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych), kwasy tłuszczowe (roślinne)), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej między posiłkami popijać sokiem lub wodą lub według wskazań lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

  • Dla kogo

    • Dla osób poszukujących suplementu diety zawierającego aminokwasy rozgałęzione (BCAA) i witaminę B6;
    • Dla osób aktywnych fizycznie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Procesy przekształcania energii odbywają się dzięki silnie zintegrowanej sieci reakcji chemicznych zwanej metabolizmem1. Metabolizm dzieli się na katabolizm – czyli reakcje, które są wykorzystywane do uzyskania energii oraz anabolizm – czyli reakcje wykorzystujące tę energię do biosyntezy1. BCAA posiadają największy potencjał metaboliczny do wykorzystania energii w mięśniach2.

    • Gdy ćwiczymy, organizm wykorzystuje BCAA jako energię, a leucyna jest jednym z głównych źródeł zapewniających ją w czasie trenigu2. Katabolizm BCAA w mięśniach szkieletowych jest regulowany przez kompleks α-rozgałęzionej dehydrogenazy ketonowej (BCKDH), który zlokalizowany jest na drugim etapie szklaku katabolicznego BCAA3. Ćwiczenia aktywizują BCKDH, co skutkuje zwiększonym katabolizmem BCAA3.

    • Badania na mięśniach w spoczynku wykazały, że aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA, czyli L-leucyna, L-izoleucyna i L walina) wykazują anaboliczny wpływ na metabolizm białek poprzez zwiększenie tempa ich syntezy i/lub zmniejszenie niszczenia białek4. Stwierdzono także, że przyjmowanie mieszanki aminokwasów po serii ćwiczeń oporowych stymuluje tempo syntezy białek w ludzkich mięśniach i prowadzi do dodatniego bilansu białek Efekt ten może być spowodowany działaniem stymulującym pojedynczego aminokwasu lub grupy aminokwasów (BCAA, a zwłaszcza leucyny), a nie po prostu zwiększoną dostępnością aminokwasów w mięśniach. Badacze wskazują, że dodanie leucyny do hydrolizatu białka może prowadzić do większej stymulacji syntezy białka niż przyjmowanie hydrolizatu bez tego aminokwasu po serii ćwiczeń oporowych. Spożycie BCAA bezpośrednio po wysiłku wytrzymałościowym stymuluje syntezę białek w okresie regeneracji4.

    • By zapobiec zmęczeniu u sportowców, możliwe są dwa rozwiązania z wykorzystaniem BCAA2. Po pierwsze, utrata ATP (jednostek biorących udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) lub energii komórkowej następuje wraz z utratą zmagazynowanej glukozy w postaci glikogenu. Tkanka mięśniowa może utleniać leucynę by uzyskać energię, przekształcić ją w glutaminę lub alaninę w celu jej pozyskania bądź przekształcić te aminokwasy w glukozę. Natomiast izoleucyna i walina mogą zostać przekształcone w składniki cyklu Krebsa w celu pozyskania energii, co skutkuje tym, że każdy z aminokwasów BCAA będzie cennym źródłem energii mięśniowej2. Natomiast drugie podejście obejmuje zdolność BCAA do zmniejszenia uczucia zmęczenia w ośrodkowym układzie nerwowym poprzez zahamowanie zdolności do wchłaniania tryptofanu w mózgu. Powoduje to tym samym obniżenie poziomu serotoniny w mózgu odpowiadającej za uczucie senności i zmęczenia2.

    • Większość badań sugeruje spożywanie 7-12 g BCAA w roztworach węglowodanowych2.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, homocysteiny, białka i glikogenu.

    • Witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

  • Charakterystyka

    Szczegółowe informacje na karcie produktowej.

  • Bibliografia

    L. Stryer, Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
    2. S. Sowers, A Primer On Branched Chain Amino Acids, Huntington College of Health
    Sciences, 2009.
    3. J. Nutr. 2006; 136(2):529S-532S.
    4. J. Nutr. 2006; 136(1 Suppl):269S-273S.
    5. J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 30.