BADANIA NAUKOWE
• Procesy przekształcania energii odbywają się dzięki silnie zintegrowanej sieci reakcji chemicznych zwanej metabolizmem1. Metabolizm dzieli się na katabolizm – czyli reakcje, które są wykorzystywane do uzyskania energii oraz anabolizm – czyli reakcje wykorzystujące tę energię do biosyntezy1. BCAA posiadają największy potencjał metaboliczny do wykorzystania energii w mięśniach2.
• Gdy ćwiczymy, organizm wykorzystuje BCAA jako energię, a leucyna jest jednym z głównych źródeł zapewniających ją w czasie trenigu2. Katabolizm BCAA w mięśniach szkieletowych jest regulowany przez kompleks α-rozgałęzionej dehydrogenazy ketonowej (BCKDH), który zlokalizowany jest na drugim etapie szklaku katabolicznego BCAA3. Ćwiczenia aktywizują BCKDH, co skutkuje zwiększonym katabolizmem BCAA3.
• Badania na mięśniach w spoczynku wykazały, że aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA, czyli L-leucyna, L-izoleucyna i L walina) wykazują anaboliczny wpływ na metabolizm białek poprzez zwiększenie tempa ich syntezy i/lub zmniejszenie niszczenia białek4. Stwierdzono także, że przyjmowanie mieszanki aminokwasów po serii ćwiczeń oporowych stymuluje tempo syntezy białek w ludzkich mięśniach i prowadzi do dodatniego bilansu białek Efekt ten może być spowodowany działaniem stymulującym pojedynczego aminokwasu lub grupy aminokwasów (BCAA, a zwłaszcza leucyny), a nie po prostu zwiększoną dostępnością aminokwasów w mięśniach. Badacze wskazują, że dodanie leucyny do hydrolizatu białka może prowadzić do większej stymulacji syntezy białka niż przyjmowanie hydrolizatu bez tego aminokwasu po serii ćwiczeń oporowych. Spożycie BCAA bezpośrednio po wysiłku wytrzymałościowym stymuluje syntezę białek w okresie regeneracji4.
• By zapobiec zmęczeniu u sportowców, możliwe są dwa rozwiązania z wykorzystaniem BCAA2. Po pierwsze, utrata ATP (jednostek biorących udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) lub energii komórkowej następuje wraz z utratą zmagazynowanej glukozy w postaci glikogenu. Tkanka mięśniowa może utleniać leucynę by uzyskać energię, przekształcić ją w glutaminę lub alaninę w celu jej pozyskania bądź przekształcić te aminokwasy w glukozę. Natomiast izoleucyna i walina mogą zostać przekształcone w składniki cyklu Krebsa w celu pozyskania energii, co skutkuje tym, że każdy z aminokwasów BCAA będzie cennym źródłem energii mięśniowej2. Natomiast drugie podejście obejmuje zdolność BCAA do zmniejszenia uczucia zmęczenia w ośrodkowym układzie nerwowym poprzez zahamowanie zdolności do wchłaniania tryptofanu w mózgu. Powoduje to tym samym obniżenie poziomu serotoniny w mózgu odpowiadającej za uczucie senności i zmęczenia2.
• Większość badań sugeruje spożywanie 7-12 g BCAA w roztworach węglowodanowych2.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, homocysteiny, białka i glikogenu.
• Witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.