BADANIA NAUKOWE
• Cholina jest prekursorem neurotransmitera – acetylocholiny, przenoszącego sygnały między niektórymi neuronami w ośrodkowym układzie nerwowym. Jest również składnikiem ważnych fosfolipidów: lecytyny pełniącej rolę w funkcjonowaniu błon komórkowych m.in. komórek nerwowych oraz sfingomieliny, wchodzącej w skład osłonki mielinowej chroniącej włókna nerwowe1.
• Nadmiar substratów energetycznych dostępnych dla hepatocytów – ludzkich komórek wątroby, może potencjalnie powodować ich stłuszczenie/gromadzenie przez nie tłuszczów, a dokładnie trójglicerydów. Badanie in vitro wykazało, że przy odpowiedniej ilości cholina może zmniejszać akumulację trójglicerydów w ludzkich komórkach wątrobowych2.
• Inozytol jest prekursorem fosfoinozytoli, które są drugorzędowymi przekaźnikami komórkowymi wywołującymi podobny do insuliny wpływ na enzymy biorące udział w metabolizmie glukozy3. Inozytol może zwiększać poziom adiponektyny – białka, wytwarzanego przez komórki tłuszczowe4. Z kolei większy poziom adiponektyny we krwi przekłada się na większą wrażliwość tkanek na insulinę i związane z tym usprawnienie gospodarki węglowodanowej organizmu3 jak też na hamowanie powstawania trójglicerydów – związków tłuszczowych w wątrobie5.
• Metionina jest aminokwasem egzogennym, którego nasz organizm sam nie jest w stanie wyprodukować i musi zostać do niego dostarczony z zewnątrz. Może być przekształcana w wątrobie w inny aminokwas – cysteinę, a ta z kolei w glutation, pełniący rolę w utrzymaniu fizjologicznej równowagi między prooksydantami i antyoksydantami8.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.
• Cholina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
• Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.