cart 0

Brak produktów w koszyku.

L-cysteina 500 mg

Wolna postać, to szybkie wchłanianie.

75.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat zawiera 500 mg L-cysteiny w postaci wolnej. To właśnie z aminokwasów organizm ludzki buduje wszystkie niezbędne mu białka. Aminokwasy dzielimy na egzogenne, które muszą być dostarczone z pożywienia oraz endogenne, które mogą być dostarczane z pożywienia, ale organizm potrafi wytworzyć je także sam, z innych składników diety. L-cysteina w postaci wolnej nie wymaga trawienia przez organizm i dlatego jest bezpośrednio wchłaniana do krwioobiegu.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    L-cysteina – 500 mg

     

    Składniki:

    L-cysteina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, substancja wypełniająca: celuloza.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej między posiłkami popijając sokiem bądź wodą lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób poszukujących suplementu diety zawierającego L-cysteinę;
    • Dla osób potrzebujących wsparcia antyoksydacyjnego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    soli, skrobi

    soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • L-cysteina jest aminokwasem tworzącym mostki dwusiarczkowe – rodzaj silnego wiązania chemicznego, który odgrywa fundamentalną rolę w fałdowaniu i stabilizacji trzeciorzędowej struktury białek, wspierając tym samym ich aktywność biologiczną2.

    • Cysteina jest syntetyzowana z metioniny (innego siarkowego aminokwasu) dzięki dwóm reakcjom chemicznym: pierwsza to transmetylacja, z której jako produkt otrzymuje się homocysteinę przekształcaną w trakcie drugiej reakcji – transsulfuracji – w cysteinę2.

    • Cysteina posiada właściwości przeciwutleniające i zdolność do wychwytywania wolnych rodników1. Bierze także udział w szlaku biologicznym zaangażowanym w metabolizm glutationu (GSH) – trójpeptydu będącym silnym antyoksydantem w organizmie człowieka3,4.

    • Z cysteiny w wątrobie oraz w mózgu syntetyzowana jest tauryna, która może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego2 i odgrywa rolę w metabolizmie energetycznym i antyoksydacyjnym4.

    • Cysteina wchodzi również w skład keratyny będącej budulcem ludzkiego włosa1-3. Co więcej, keratyna posiada najwyższą zawartość cysteiny spośród wszystkich naturalnych białek3,5. Od cysteiny zależy m.in. tempo wzrostu oraz średnica włosa6.

    • Jednym z mechanizmów działania cysteiny w organizmie człowieka jest jej rozkład enzymatyczny w celu wytworzenia siarkowodoru – czyli tzw. „gazoprzekaźnika”, który będzie regulował homeostazę (równowagę) w ilości składników odżywczych takich jak glukoza oraz lipidy7.

  • Charakterystyka

    • L-cysteina to aminokwas endogenny, czyli taki, który organizm potrafi sam wytworzyć. Posiada grupę tiolową (zawierającą siarkę), która odpowiada za wysoką reaktywność L-cysteiny i tym samym za jej funkcje biologiczne w organizmie człowieka1
    • W produkcie L-cysteina występuje w wolnej postaci, co oznacza, że nie jest związana z białkami1.
    • Wygodny sposób użycia – 1 kapsułka dziennie.

  • Bibliografia

    1. E. Oshimura, K. Sakamoto, Amino Acids, Peptides and Proteins, rozdział w książce autorstwa K. Sakamoto, R.Y. Lochhead, H.I. Maibach, Y. Yamashita, Cosmetic Science and Technology, Elsevier, 2017; 285-303.
    2. Molecules 2018; 23(3):575.
    3. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care 2011; 14(6):562-568.
    4. Mol. Vis. 2012; 18:2673-2686.
    5. J. Cell Sci. 2012; 124:4221-4232.
    6. Menopause Rev. 2016; 15(1):56-61.
    7. J. Pathol. 2016; 238(2):321-332.