BADANIA NAUKOWE
• L-cysteina jest aminokwasem tworzącym mostki dwusiarczkowe – rodzaj silnego wiązania chemicznego, który odgrywa fundamentalną rolę w fałdowaniu i stabilizacji trzeciorzędowej struktury białek, wspierając tym samym ich aktywność biologiczną2.
• Cysteina jest syntetyzowana z metioniny (innego siarkowego aminokwasu) dzięki dwóm reakcjom chemicznym: pierwsza to transmetylacja, z której jako produkt otrzymuje się homocysteinę przekształcaną w trakcie drugiej reakcji – transsulfuracji – w cysteinę2.
• Cysteina posiada właściwości przeciwutleniające i zdolność do wychwytywania wolnych rodników1. Bierze także udział w szlaku biologicznym zaangażowanym w metabolizm glutationu (GSH) – trójpeptydu będącym silnym antyoksydantem w organizmie człowieka3,4.
• Z cysteiny w wątrobie oraz w mózgu syntetyzowana jest tauryna, która może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego2 i odgrywa rolę w metabolizmie energetycznym i antyoksydacyjnym4.
• Cysteina wchodzi również w skład keratyny będącej budulcem ludzkiego włosa1-3. Co więcej, keratyna posiada najwyższą zawartość cysteiny spośród wszystkich naturalnych białek3,5. Od cysteiny zależy m.in. tempo wzrostu oraz średnica włosa6.
• Jednym z mechanizmów działania cysteiny w organizmie człowieka jest jej rozkład enzymatyczny w celu wytworzenia siarkowodoru – czyli tzw. „gazoprzekaźnika”, który będzie regulował homeostazę (równowagę) w ilości składników odżywczych takich jak glukoza oraz lipidy7.