cart 0

Brak produktów w koszyku.

Modulatory Glukozy

Odpowiednio dobrane składniki wpływające na metabo­lizm glukozy.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat z serii Gold Specifics zawiera odpowiednio dobrane składniki wpływające na metabo­lizm glukozy w organizmie pochodzącej z żywności.

    Synergia działania składników poprawia kontrolę tempa wzrostu poziomu cukru we krwi i adekwatnej odpowiedzi insulinowej organizmu. Badania wskazują, że wykorzystany pikolinian chromu posiada zwiększoną wrażliwość na insulinę oraz obniża skurczowe ciśnienie krwi15. Wpływa to skutecznie i znacząco na poprawę kontroli apetytu, wagi ciała oraz ca­łej gospodarki tłuszczowej. Cynk natomiast pomaga zachować m.in. prawidłową równowagę kwasowo – zasadową, metabolizm kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów, co z pewnością wpłynie pozytywnie na utratę zbędnych kilogramów.

    Zawarta w produkcie inulina należy do prebiotyków poprawiających funkcjonowanie naszego układu trawienia i regulujący przemianę materii16.

    Składniki zioło­we (m.in. kozieradka czy ekstrakt z owoców Momordica charantia potocznie zwanych ‘gorzkim melonem’) również poprawią nasze samopoczucie trawienne.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 tabletki) zawiera:

    Inulina (proszek) – 300 mg

    Magnez (tlenek magnezu) – 200 mg (53% RWS*)

    Standaryzowany sproszkowany ekstrakt z owoców Momordica charantia – 100 mg
    (7 mg [7%] gorzkich składników)

    Kwas alfa-liponowy – 30 mg

    Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) sproszkowany ekstrakt z nasion (4:1) – 30 mg

    Zielona herbata (Camellia sinesis) sproszkowany ekstrakt z liści – 30 mg
    (15 mg [50%] polifenoli)

    Niacyna (witamina B3, amid kwasu nikotynowego) – 10 mg (62% RWS*)

    Cynk (cytrynian cynku) – 5 mg (50% RWS*)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 5 mg (357% RWS*)

    Chrom (pikolinian chromu) – 200 µg (500% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza; maltodekstryna, węglan magnezu; inulina (proszek), magnez (tlenek magnezu), substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; standaryzowany sproszkowany ekstrakt z owoców Momordica charantia, stabilizator: guma celulozowa, kwas alfa-liponowy, kozieradka (Trigonella foenum-graecum) sproszkowany ekstrakt z nasion, zielona herbata (Camellia sinesis) sproszkowany ekstrakt z liści, substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol (roślinny); cynk (cytrynian cynku), niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), przeciwtuleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina**); chrom (pikolinian chromu).

    **PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, która gwarantuje zachowanie pełnej świeżości składników.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Ostrzeżenie dla diabetyków: należy stosować wyłącznie pod nadzorem lekarza. Niniejszego produktu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hipoglikemię.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą zadbać o metabolizm i prawidłowy poziom glukozy we krwi.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Inulina jest jednym z fruktanów, czyli związków głównie pochodzących z roślin i należących do grupy polisacharydów (cukrów złożonych)11,2. Inulina zbudowana jest z cząsteczek β-D-fruktozy połączonych wiązaniami β-2,1-glikozydowymi, a na końcu tego łańcucha znajduje się cząsteczka α-D-glukozy przyłączona wiązaniem β-1,2-glikozydowym2. Jest związkiem niskokalorycznym, który w odpowiednich ilościach może pełnić rolę m.in. zamiennika tłuszczów oraz cukrów1, a także kontrolować ich metabolizm2.

    • Inulina wchodzi w skład frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego1. Jest traktowana jako prebiotyk – wykazuje odporność na działanie enzymów trawiennych w górnym odcinku przewodu pokarmowego człowieka. Do fermentacji inuliny dochodzi dopiero w jelicie grubym przez mikroflorę jelitową w okrężnicy, co może wpływać m.in. na skład i aktywność mikroorganizmów w organizmie1,2. Dane literaturowe wskazują, że efekt ten może zostać wywołany przez dostarczenie organizmowi co najmniej 2,5 g fruktanów typu inuliny dziennie4. Poza korzystnym wpływem na stan mikroflory jelitowej, wskutek fermentacji inuliny i oligofruktozy w okrężnicy wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe (octan, maślan i propionian) oraz mleczan1, które mogą wpłynąć na metabolizm energetyczny2 oraz obniżyć pH w jelicie (doprowadzając do rozpuszczalności soli mineralnych) i zwiększenia zawartości wody w okrężnicy (wpływając na częstotliwość wypróżnień i konsystencję stolca)1,2.

    • W organizmie człowieka magnez m.in. stabilizuje cząsteczki ATP5 (czyli jednostki biorące udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) oraz przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i tym samym chroni organizm przed zakwaszeniem6.

    • Magnez jest także kofaktorem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie glukozy. Odgrywa rolę w działaniu insuliny, która z kolei stymuluje pobieranie magnezu w tkankach wrażliwych na nią7. Po spożyciu porcji glukozy u zdrowych osób insulina powoduje przesunięcie magnezu z przestrzeni zewnątrzkomórkowej do wewnątrzkomórkowej, co powoduje znaczny spadek magnezu w osoczu przy jednoczesnym wzroście zawartości magnezu w erytrocytach5. Magnez może odgrywać rolę drugiego przekaźnika działania insuliny – wewnątrzkomórkowe stężenie magnezu może modyfikować wrażliwość komórek na insulinę8.

    Momordica charantia, czyli gorzki melon, to tropikalna roślina szeroko uprawiana w Azji, Indiach, Afryce Wschodniej i Ameryce Południowej. Za gorzki smak jej owoców mogą odpowiadać zawarte w nich związki takie jak momordycyny I i II oraz momordykozydy K i L9. Uważa się, że ekstrakt z Momordica charantia wykazuje działanie hipoglikemizujące (obniżające stężenie glukozy we krwi) przez m.in. stymulację wykorzystania glukozy w mięśniach obwodowych i szkieletowych oraz wydzielania insuliny z komórek trzustki, a także hamowanie: jelitowego wychwytu glukozy, różnicowania adipocytów (komórek tłuszczowych) oraz kluczowych enzymów glukoneogennych (biorących udział w glukoneogenezie, czyli w enzymatycznym procesie przekształcania niecukrowych prekursorów w glukozę). Ponadto przyczynia się do ochrony komórek beta – najliczniejszych komórek endokrynnych tworzących miąższ wysepek Langerhansa w trzustce i odpowiadających za wydzielanie insuliny9.

    • Kwas alfa-liponowy jest związkiem rozpuszczalnym zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, co pozwala na jego działanie w każdej komórce i tkance w organizmie. Posiada silne właściwości przeciwutleniające i wpływa na obniżenie stresu oksydacyjnego. Co więcej, wpływa także na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i regulację poziomu glukozy we krwi10.

    • Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina uprawiana w Azji, Afryce i Europie jako zioło, żywność oraz przyprawa11. W odpowiednich ilościach ekstrakt z nasion kozieradki m.in. wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy oraz aktywności enzymów kinazy glikogenowej i syntazy glikogenu poprzez wprowadzenie pewnych modyfikacji do szlaków sygnałowych insuliny. Składniki występujące naturalnie w nasionach kozieradki takie jak saponina i diosgenina mogą polepszać hiperglikemię przez promowanie różnicowania adipocytów (badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym), a 4-hydroksyizoleucyna zwiększa indukowane glukozą uwalnianie insuliny poprzez bezpośrednie działanie na wysepki Langerhansa (badanie z użyciem wysp trzustkowych pochodzących od zwierząt i ludzi)11.

    • Zielona herbata (Camellia sinensis) zawiera frakcję polifenolową, w skład której wchodzą katechiny takie jak: galusan  epigallokatechiny (EGCG), galusan epikatechiny (EKG) oraz epigallokatechina (EGC)12. EGCG stanowi 50-80% całkowitej ilości katechin i jest określany jako glukoza katechinowa, której prawdopodobny mechanizm działania opiera się na hamowaniu α-amylazy i α-glukozydazy – enzymów odpowiedzialnych za hydrolizę skrobi (węglowodanu). Jedno z badań wykazało, że spożywanie w odpowiednich ilościach ekstraktu z zielonej herbaty (4 g ekstraktu zaw. 257,6 mg EGCG) zmniejszyło trawienie i rozkładanie skrobi w układzie pokarmowym, co może wpływać na kontrolę poziomu glukozy we krwi12.

    • Przeprowadzono badanie, w którym 122 uczestników spożywało codziennie 200 μg chromu w formie pikolinianu chromu lub placebo i monitorowało swoją dzienną aktywność oraz spożycie kalorii13. Analiza uzyskanych danych wykazała, że osoby suplementujące chrom straciły więcej masy ciała i tłuszczu oraz miały większą redukcję procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (bez utraty masy beztłuszczowej). Wyniki te wskazują, że suplementacja chromem może wpłynąć korzystnie na parametry składu ciała, a mechanizm działania tego minerału w organizmie polega na jego zdolności do lepszego wykorzystania insuliny, a tym samym do zmniejszania odkładania się tłuszczu i ułatwienia przenikania glukozy oraz aminokwasów do komórek mięśniowych13.

    • Przeprowadzone niewielkie badanie w grupie zdrowych młodych mężczyzn wskazało, że spożycie pojedynczej porcji chromu (400 μg lub 800 μg) w formie pikolinianu chromu u większości osób poprawiło glikemię po posiłku składającym się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (biały chleb dostarczający 75 g węglowodanów)14. Zwyczaje żywieniowe mogą wpływać na reakcję na chrom.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

    • Cynk, magnez i witamina B6 pomagają w prawidłowej syntezie białka.

    • Chrom i cynk przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.

    • Cynk i witamina B6 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

    • Magnez, niacyna i witamina B6 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu glikogenu, cysteiny i homocysteiny.

    • Zielona herbata wspiera metabolizm i spalanie tłuszczów.

  • Charakterystyka

    • Suplement diety ze składnikami wspierającymi metabolizm oraz zachowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
    • Zawiera witaminy (B6 oraz niacynę) i minerały (magnez, cynk oraz chrom), a także ekstrakty pochodzące z: owoców Momordica charantia (gorzkiego melonu), nasion kozieradki oraz liści zielonej herbaty.
    • Obecna jest także inulina oraz mieszanina PhytO2X® – czyli naturalne przeciwutleniacze (beta-karoten i kwas L-askorbinowy) dodane w celu zachowania świeżości składników.

  • Bibliografia

    1. Med. Rodz. 2016; 19(2):86-90.
    2. Int. J. App. Pharm. 2021; 13(2):30-38.
    3. Food Hydrocoll. 2019; 96: 688–698.
    4. Altern. Med. Rev. 2008; 13(4):315-329.
    5. Farm. Współcz. 2011; 4:29-32.
    6. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    7. Mol. Aspects Med. 2003; 24(1-3):39-52.
    8. Magnes Res. 2004; 17(2):126-136.
    9. Asian Pac. J. Trop. Dis. 2013; 3(2):93-102.
    10. Can. J. Physiol. Pharmacol. 2015; 93(12):1021-1027.
    11. Mol. Nutr. Food Res. 2017; 61(6):1-26.
    12. Sci. Rep. 2015; 5:12015.
    13. Curr. Ther. Res. 1998; 59(6):379-388.
    14. J. Am. Coll. Nutr. 2004; 23(4):351-357.
    15. J. In. Biochem. 2008; 102(11):1986-1990.
    16. Probl. Hig. Epidemiol. 2014; 95(3):541-549.