Lucerna – roślina doskonała

2019-06-21

Lucerna jest coraz częściej uważana przez botaników za najważniejszą roślinę naszego tysiąclecia. Co takiego w sobie ma, że gdy naukowcy zaczynają wymieniać listę składników odżywczych ukrytych w liściach i korzeniach, to trudno im skończyć? W lucernie ukryta jest ogromna dawka witamin, minerałów, pektyn i przeciwutleniaczy.

Czy jest roślina doskonała? Niektórzy naukowcy zajmujący się badaniem lucerny, tak właśnie o niej mówią. Może rosnąć niemalże wszędzie. Gleba na której rośnie, wprost ją kocha. Lucerna użyźnia ziemię. Dlatego rolnicy wysiewają nią pola, na których potem chcą zbierać bogate plony innych roślin. Jeśli już posługujemy się słownikiem farmerów, to lucernę możemy także traktować jako składnik diety, który użyźni nasz organizm. I wszystkie te wzbogacające człowieka i ziemię zalety rośliny nazywanej też w wielu krajach Alfalfa tworzą obraz doskonałego pożywienia.

Białko w lucernie

W myśleniu o roślinach pokutuje często opinia, że nie są one źródłem białka. Tymczasem taka właśnie lucerna zawiera białka (histony, l-lizynę, l-argininę , kwas asparaginowy i glutaminowy) oraz niebiałkowy aminokwas (l-canaverine).

To jednak nie koniec istotnych dla ludzi składników. Roślina ta jest bowiem bogata w skrobię i węglowodany, oraz taniny, saponiny , aminy, pochodne kumaryny, glikozydy, karotenoidy, puryny, sterole roślinne, fitoestrogeny (cumestrol) , flawony , izoflawony i związki fenolowe. Brzmi skomplikowanie? To proszę sobie wyobrazić, że aby zgromadzić wszystkie te składniki na talerzu, na którym nie będzie lucerny, trzeba byłoby zbudować na nim spory kopiec innych warzyw i owoców.

Lucerna: żywa multiwitamina

Bardzo istotny jest także skład witamin. Lucerna zawiera bowiem wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). A to oznacza, że retinol (witamina A) z lucerny ma wpływ na procesy widzenia, skórę, wzrost u dzieci. Cholekalcyferol (witamina D) dostarczany wraz z lucerną reguluje gospodarkę wapniową, a także bierze udział w budowie kości, funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Tokoferol (witaminę E) także możemy sobie dostarczyć jedząc lucernę. To z kolei jest silny przeciwutleniacz, spowalnia starzenie skóry, chroni układ krążenia.. Witamina K chroni natomiast człowieka przed arteriosklerozą, bierze udział w funkcjonowaniu kości i skóry i jest niezbędna dla optymalnego procesu krzepnięcia krwi. Ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.

Po witaminę C z lucerną

Roślina, którą możemy spotkać na pastwiskach czy polach, traktowaną, jako sposób na użyźnienie gleby, zawiera dużą ilość enzymów, substancji przeciwzapalnych, witamina B6 i witaminę C. Może jej być nawet cztery razy więcej niż w niektórych owocach cytrusowych. Nasz organizm dzięki lucernie właśnie może wzbogacić się o witaminę C, wapń, magnez , żelazo, cynk , fosfor i potas. Jest ponadto źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie.

Według najnowszych badań liście , nasiona i kiełki lucerny opóźniają procesy starzenia, przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego i chronią przed chorobą wieńcową serca (obniżenie poziom cholesterolu w osoczu).

Tanina chroni i zniechęca

Nie do przecenienia jest ponadto rola saponin zawartych w lucernie. Wiemy o nich między innymi to, że mają silne właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Saponiny obniżają także poziom cholesterolu i wchłanianie cholesterolu w jelitach. Co istotne: nie obniżają poziomu “dobrej” frakcji cholesterolu (HDL). Liści i łodygi lucerny zawierają ponadto 22 związki flawonoidowe posiadające silne właściwości przeciwutleniające. Dlaczego zatem lucerna tak rzadko gości w naszych domach? Jedną z przyczyn są pewne przyzwyczajenia kulturowe i traktowanie tej rośliny jako chwastu lub paszy. Innym powodem jest obecność tanin. To one sprawiają, że roślina jest cierpka w smaku. Tanina chroni rośliny przez drobnoustrojami i pasożytami. W umiarkowanych ilościach taniny są także korzystne dla ludzi. Mogą bowiem chronić przed nowotworami bądź spowalniać ich rozwój. Mają także działanie przeciwbakteryjne i chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Chemical composition of lucerne leaf extract (EFL) and its applications as a phytobiotic in human nutrition.

Design of optimal solvent for extraction of bio–active ingredients from six varieties of Medicago sativa.

Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: a review.

Lucerna – niedoceniony surowiec leczniczy. Panacea Nr 3 (20), lipiec – wrzesień 2007 strony: 10-11

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.