BADANIA NAUKOWE
• Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) Ester-C® posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu L-askorbinowego1.
• Mechanizmy oddziaływania witaminy C na układ immunologiczny polegają m.in. na aktywacji komórek układu odpornościowego: pobudzeniu działania neutrofili (najliczniejsza grupy krwinek białych, odpowiedzialna m.in. za pochłanianie obcych cząstek np. patogenów) i namnażaniu limfocytów T2. Ponadto witamina C jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w komórkach odpornościowych, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym3.
• Beta-glukany aktywują makrofagi (komórki żerne) tworzące tak zwaną pierwszą linię obronną organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie obcych komórek w organizmie4,5.
• W wyniku przyłączenia beta-glukanu do specyficznych receptorów występujących na powierzchni komórek układu odpornościowego – makrofagów, monocytów, limfocytów T i B oraz neutrofili, wykazuje on w warunkach in vitro działanie immunostymulujące4,6.
• Beta-glukany o wiązaniach 1,3- i 1,6-glikozydowych o długich rozgałęzionych łańcuchach bocznych (występujące naturalnie w komórkach drożdży7) mogą pełnić funkcję prebiotyków stymulujących wzrost i aktywność pożądanej, naturalnej flory jelitowej8.
• Cynk odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego – makrofagów. Do tkanek w ciele makrofagi docierają w niedojrzałej formie monocytów. Odpowiednia ilość cynku (homeostaza cynkowa) w tkance oraz wewnątrz monocytów umożliwia przekształcanie się ich (dojrzewanie) w funkcjonalne makrofagi9. Ponadto cynk może wpływać pośrednio, poprzez aktywację hormonu wydzielanego przez grasicę – tymulinę, na regulację różnicowania dojrzewających limfocytów T w grasicy oraz ich funkcje we krwi10, a także wspierać odporność dzięki utrzymaniu zdrowej skóry, która stanowi jedną z barier ochronnych przed działaniem czynników zewnętrznych.
• Z badań in vitro i in vivo wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z owoców bzu czarnego mogą wiązać się z otoczką niektórych wirusów i poprzez to hamować ich aktywność i zdolność do przenikania do wnętrza komórek11,12. Składniki te wiążąc się do otoczki wirusa, neutralizują aktywność kolców hemaglutyninowych (zbudowanych z glikoproteiny o właściwościach antygenowych), które znajdują się na powierzchni niektórych rodzajów wirusów. Gdy kolce te są dezaktywowane, wirusy nie są dalej w stanie penetrować błon komórkowych – nie mogą więc dostać się do środka takiej komórki i dzięki temu uniemożliwiona jest dalsza replikacja wirusa (namnażanie się)11,13. Badania in vitro wykazały również działanie immunomodulujące standaryzowanego ekstraktu z owoców bzu czarnego, a dokładnie zwiększenie produkcji niektórych cytokin (białek pełniących ważną rolę w komunikowaniu się komórek i aktywacji komórek „żernych”) przez monocyty13,14.
• Rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu immunologicznego potwierdzono w wielu badaniach. Uczestniczy ona m.in. w aktywacji i proliferacji limfocytów B i T, wytwarzaniu specyficznych przeciwciał oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej15,16. Stymuluje m.in. różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów, których rolą jest m.in. pochłanianie drobnoustrojów, stąd też nazywane są komórkami żernymi. Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego16.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C, witamina D, miedź, cynk i selen pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).
• Witamina C, cynk, miedź i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
• Witamina C i miedź pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
• Witamina C i miedź przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
• Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów i skóry.
• Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie.
• Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.
• Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
• Selen przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy.
• Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.
• Cynk pomaga zachować zdrową skórę,
• Cynk i selen pomagają zachować zdrowe włosy.
• Cynk i selen pomagają zachować zdrowe paznokcie.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.
• Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
• Cynk i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.
• Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.
• Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA.
• Witamina D odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.
• Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
• Bez czarny wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Bez czarny wspiera prawidłowe funkcje układu oddechowego.
• Bez czarny wykazuje aktywność antyoksydacyjną, pomaga w ochronie przed stresem oksydacyjnym, zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze.