Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Beta Glukany

Naturalne beta-glukany z drożdży.

109.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Beta Glukany firmy Solgar są otrzymywane w naturalny sposób z koncentratu ścianek komórkowych drożdży. Oprócz beta 1,3 glukanów, nasz naturalny koncentrat ścianek komórkowych drożdży zawiera też beta 1,6 glukany.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia (1 do 3 tabletek):

    Beta 1,3 glukany i Beta 1,6 glukany (z koncentratu ścianek komórkowych drożdży):
    1 tabletka – 200 mg
    2 tabletki – 400 mg
    3 tabletki – 600 mg

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), beta glukany (z koncentratu ścianek komórkowych drożdży), substancje przeciwzbrylające ((roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych)), stabilizator (guma celulozowa usieciowana), substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego)).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe jedna (1) do trzech (3) tabletek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby z alergią na drożdże powinny unikać tego produktu.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą wspomóc funkcje układu odpornościowego;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w beta-glukany

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Zależnie od budowy strukturalnej związanej z występowaniem wiązań glikozydowych, beta-glukany dzielą się na różne grupy. Te, które występują w ścianach komórkowych drożdży, składają się z łańcucha cząsteczek D-glukozy połączonych między sobą wiązaniami beta-(1,3) od którego odchodzą krótkie łańcuchy boczne D-glukozy przyłączone do łańcucha głównego wiązaniami beta-(1,6) glikozydowymi1.

    • Beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,4-) glikozydowych pochodzą głównie ze zbóż, a beta-glukany o wiązaniach β-(1,3-) i β-(1,6-) glikozydowych pochodzą z grzybów, drożdży i bakterii2.

    • Beta-glukany aktywują makrofagi (komórki żerne) tworzące tak zwaną pierwszą linię obronną organizmu, której zadaniem jest pochłanianie i niszczenie obcych komórek w organizmie3,4.

    • W wyniku przyłączenia beta-glukanu do specyficznych receptorów występujących na powierzchni komórek układu odpornościowego – makrofagów, monocytów, limfocytów T i B oraz neutrofili, wykazuje on w warunkach in vitro działanie immunostymulujące3,5.

    • Beta-glukany o wiązaniach 1,3- i 1,6-glikozydowych o długich rozgałęzionych łańcuchach bocznych mogą pełnić funkcję prebiotyków stymulujących wzrost i aktywność pożądanej, naturalnej flory jelitowej1.

  • Charakterystyka

    • Beta-glukany to długołańcuchowe polisacharydy zbudowane z cząsteczek glukozy, klasyfikowane jako błonnik pokarmowy.
    • Produkt zawiera formę beta-glukanów połączonych wiązaniami beta-1,3- i beta-1,6-glikozydowymi, otrzymanymi ze standaryzowanego  naturalnego koncentratu ścianek komórkowych drożdży.

  • Bibliografia

    1. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2010; 59(1-2):151-160.
    2. Bromat. Chem. Toksykol. 2013; 2:162-170.
    3. Pol. Merk. Lek. 2012; 196:217-220.
    4. Nutrition Journal 2014; 13:38.
    5. Physiology & Behavior 2008; 94:276–284