Preparat zawiera 25 µg naturalnej witaminy D w postaci cholekalcyferolu w porcji dziennej tj. jednej (1) kapsułki. Taka porcja ma udokumentowane oddziaływanie fizjologiczne na organizm ludzki. Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni czy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Niedościgniona solgarowska staranność produkcji, jak i sposób pakowania (bursztynowa buteleczka za szkła farmakologicznego) gwarantuje tej witaminie zachowanie pełnej potencji i aktywności w trakcie całego okresu zażywania.
Składniki
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Witamina D (2000 IU, z oleju z wątroby ryb i cholekalcyferol) – 50 µg (1000% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
olej z krokosza barwierskiego, żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny); Witamina D (z oleju z wątroby ryb i cholekalcyferol).
Sposób użycia
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Dla kogo
• Dla osób, które chcą uzupełnić dietę
w witaminę D;
• Dla osób, które szukają składnika
wspierającego odporność;
• Dla osób, które chciałyby zadbać
o zdrowe kości i zęby
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów, skrobi
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
substancji słodzących
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego1.
• Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu1.
• Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w wytwarzaniu specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej2.
1. Post. Hig. 2014; 68:865-878.
2. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
• Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.
• Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Charakterystyka
• Wysoka zawartość witaminy D: 50 µg w 2 kapsułkach
Witamina D pochodząca z olejów
z wątroby wybranych gatunków
ryb dalekomorskich z rodziny
dorszowatych: dorsza, czarniaka,
plamiaka i rdzawca.
• Postać kapsułek wypełnionych olejem
z krokosza barwierskiego, w którym
rozpuszczona jest witamina D.
Bibliografia
1. Post. Hig. 2014; 68:865-878.
2. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886