Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Ester-C plus 500 mg witaminy C

24 godzinna ochrona3.

79.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Niekwasowe źródło witaminy C i bioflawonoidy.

    Preparat zawiera w każdej tabletce 500 mg witaminy C w postaci Ester-C®. Jest to specjalna forma witaminy C, roz­puszczalna zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. W swoim składzie preparat zawie­ra również bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, rutynę i acerolę. Ester-C® jest opatentowany i zawiera L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy). Badania dowodzą, że Ester-C® jest lepiej tolerowany przez organizm człowieka niż kwas L-askorbinowy1.

    Kapsułki z witaminą C Ester-C® 500 mg firmy Solgar posiadają neutralne pH 6,7 (witamina C jest buforowana wapniem). Ta forma wita­miny C jest przyjazna dla przewodu pokarmowego. Ester-C® jest lepiej wchłaniany i pozostaje w organizmie na dłużej niż standardowa witamina C zapewniając tym samym długotrwałe korzyści!

    Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1-2 kapsułki) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®)
    1 kapsułka: 500 mg (625% RWS*)
    2 kapsułki: 1000 mg (1250% RWS*)

    Bioflawonoidy cytrusowe – kompleks
    1 kapsułka: 25 mg
    2 kapsułki: 50 mg

    Sproszkowana dzika róża (Rosa canina)
    1 kapsułka: 10 mg
    2 kapsułki: 20 mg

    Sproszkowany wyciąg z owoców aceroli (Malpighia glabra) (4:1)
    1 kapsułka: 10 mg
    2 kapsułki: 20 mg

    Rutyna
    1 kapsułka: 5 mg
    2 kapsułki: 10 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    Witamina C (Ester-C®, L-askorbinian wapnia), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), bioflawonoidy cytrusowe kompleks, substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu), sproszkowany owoc dzikiej róży (Rosa canina), sproszkowany wyciąg z owoców aceroli (4:1) (Malpighia glabra), rutyna.

    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w witaminę C;
    • Dla osób poszukujących formy witaminy C łagodnej dla żołądka.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Ester-C® zawiera L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C1. Metabolity te są prawdopodobnie odpowiedzialne za szybkie wchłanianie i długie pozostanie w organizmie Ester-C®. Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) składników Ester-C® posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy.

    • Ester-C® wchłania się szybciej oraz w większych ilościach do krwioobiegu niż sam kwas askorbinowy2.

    • Wyniki badania porównawczego pomiędzy 1000 mg witaminy C w formie Ester-C® oraz 1000 mg w formie kwasu askorbinowego wskazują1, że Ester-C® w porównaniu z kwasem askorbinowym powodował znacznie mniej działań niepożądanych wśród uczestników wrażliwych na kwaśne pokarmy. Ester-C® wydaje się być lepiej tolerowany w układzie pokarmowym człowieka niż kwas askorbinowy.

    • Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi w porównaniu z kwasem askorbinowym3. Może to sugerować, że Ester-C® będzie dłużej zatrzymywany w leukocytach w porównaniu ze standardową witaminą C.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    .

  • Charakterystyka

    • 500 mg witaminy C jako Ester-C® w każdej kapsułce.
    • Ester-C® ma neutralne pH dzięki czemu suplementacja taką formą witaminy C jest łagodniejsza dla żołądka1
    • Formuła uzupełniona o bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, acerolę i rutynę.

  • Bibliografia

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. J. Res. Comm. Chem. Path. Pharmacol. 1987; 57(1):137-140.
    3. SpringerPlus 2016; 5:1161.