Betaglukany kontra cholesterol

2019-06-21

Cholesterol nadal owiany jest niepokojącym mitem. Tymczasem martwić pwinna nas głównie jedna frakcja LDL. To ona jest niebezpieczna dla zdrowia. Według najnowszych badań, zwiększenie spożycia betaglukanów pochodzenia jęczmiennego może jednak pomóc zmniejszyć poziom LDL.

Do takich wniosków doszli badacze, którzy opublikowali swoją pracę w European Journal of Clinical Nutrition. Według zespołu kierowanego przez Dr Nancy Ames z Centrum Badań Zbóż w Agriculture and Agri-Food Canada, dzienne spożycie trzech gramów jęczmienia, zawierającego betaglukan, znacząco obniża zarówno ogólne stężenie cholesterolu, jak i stężenie cholesterolu LDL.

Naukowcy poddali analizie 11 różnych badań. Wnioski jakie z nich płyną są interesujące zwłaszcza dla osób zagrożonych wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL).

– Zwiększone spożycie produktów jęczmiennych powinno być uznawane, jako dietetyczne podejście do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL – twierdzi ekipa pod kierownictwem Nancy Ames.

Betaglukany obniżają cholesterol

Badania opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition zachęcają do ponownego zainteresowania się jęczmieniem, którego produkcje w głównym stopniu dotyczyła jeszcze do niedawna produkcji paszy zwierzęcej. Tymczasem jego korzyści dla zdrowia – zdolność do zmniejszenia ryzyka chorób układu krwionośnego poprzez obniżanie cholesterolu, oraz poprawa  kontroli przyswajania glukozy – każą na na nowo odkrywać zalety jęczmienia.

Co takiego ma w sobie to zborze, że warto o nim pamiętać? Bioaktywnym składnikiem, któremu według badaczy jęczmień zawdzięcza korzystne dla zdrowia działanie, jest beta glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Ze wszystkich ziaren zbóż to właśnie owies i jęczmień zawierają najwyższy poziom betaglukanów, przy czym jęczmień zawiera go najwięcej – do 11 procent.

Wystarczą 3 gramy

Praca opublikowana w European Journal of Clinical Nutrition nie jest pierwszą, która wykazuje zalety owsa jako składnika, który obniża stężenie cholesterolu w surowicy. W ostatnich latach pojawia się jednak coraz więcej badań potwierdzające wcześniejsze teorie mówiące o tym, że jęczmień może mieć podobnie korzystne dla zdrowia działanie.

Analiza wyników 11 badań wykazała, iż jęczmień i betaglukan z niego pochodzący znacznie obniżają zarówno ogólne stężenie cholesterolu, jak również odmiany o niskiej gęstości lipoprotein (LDL). Bardzo istotny jest także fakt wskazujący na to, że jęczmień nie wpływa na obniżenie poziomu we krwi innej frakcji cholesterolu – HDL ważnego dla naszego zdrowia.

Naukowcy brali pod uwagę różne formy betaglukanów. Skuteczniejszy był ten lepiej rozpuszczalny w wodzie. Co ciekawe wyższe dawki wcale nie musza być korzystniejsze dla naszego zdrowia – Spożycie powyżej 7 gramów dziennie betaklukanów zdaje się nie mieć wpływu znacznie większego, niż spożycie średnie (pomiędzy 3 a 5 gramów dziennie) – piszą autorzy artykułu w European Journal of Clinical Nutrition.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to barley beta-glucans and lowering of blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006

Oat-derived beta-glucan significantly improves HDLC and diminishes LDLC and non-HDL cholesterol in overweight individuals with mild hypercholesterolemia.

ß-glucan from barley and its lipid-lowering capacity: a meta-analysis of randomized, controlled trials. S S AbuMweis, S Jew and N P Ames. European Journal of Clinical Nutrition, 2010

Barley-beta-glucans-may-trim-LDL-cholesterol-Study

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.