Alfabet zdrowia

2019-06-21

A jak aminokwasy

Chlorella jest bogatym źródłem białka. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli takie których organizm nie może produkować. Są one dobrze przyswajalne, więc dieta, która zawiera chlorellę może bardzo ucieszyć Twoje mięśnie.

B jak witamina B

B1, B2, B6, B12 – witaminy z grupy B w chlorelli budzą duże zainteresowanie i kontrowersje. Chlorella zawiera bowiem witaminy z tej grupy, ale często można natknąć się na opinię, że B12 nie jest przyswajalna. Przeczą temu jednak badania opublikowane choćby w Journal of Agricultural and Food Chemistry w 2008, które wskazują, że w aldze tej znajduje się aktywna forma B12. W ten sposób potwierdziły się także wcześniejsze wyniki badań przeprowadzonych w Japonii w 2002 roku.

C jak chlorofil

To dzięki niemu rośliny produkują energię potrzebną im do życia oraz dostarczają nam tlen. To nie jedyna zaleta chlorofilu spożywany w diecie jest dobrym przeciwutleniaczem i między innymi korzyściami, wpływa choćby na poprawę odporności organizmu.

Cukrzyca. Chlorella może poprawić wrażliwość na insulinę i tym samym wpłynąć na poziom cukru we krwi.

D jak detoksykacja

Toksyny atakują nasz organizm z każdej strony: żywność, powietrze, woda, kosmetyki, środki czystości, używki, a nawet odzież narażają nasz organizm na stres. Chlorella ma niesamowitą siłę, która pozwala wiązać toksyny (metale ciężkie, niekorzystnie wpływające na nas substancje chemiczne). Dzięki temu nasz organizm może szybko pozbyć się ich.

E jak energia

Chlorella należy do tej grupy substancji odżywczych, które sprawiają, że nasz organizm otrzymuje dawkę naprawdę istotnych substancji energetycznych. Nie jest to żródło węglowodanów, ale mimo wszystko nasycone tą algą ciało ma więcej energii do działania.

M jak minerały

Mała alga pod wieloma względami przypomina ciemnozielone warzywa. Intuicyjnie wyczuwamy, że są one zdrowe. Dlatego wybieramy pietruszkę o bardziej intensywnym kolorze, jędrny szpinak czy odkładamy na bok blady koperek. I przeczucie nas nie myli bo chlorella, tak jak warzywa zawiera magnez, który między innymi reguluje poziom cukru we krwi, pracę serca, koi nasze ciało i nerwy. Alga ta zawiera również potas, żelazo i wapń .

O jak otyłość

Chlorella to także sojusznik człowieka w walce z tkanką tłuszczową. Japońskie badania wykazały, że wspiera ona metabolizm tłuszczów i poprawa wrażliwości na insulinę. Włączenie chlorelli do diety oznacza także, że możemy ograniczyć inne źródła białka.

R jak rak

Chlorella jest uznawana za jeden z tych składników diety, który może ograniczać ryzyko choroby nowotworowej, a w niektórych przypadkach być pomocna w leczeniu raka. Jednymi ze składników chlorelli, który mogą mieć na to wpływ są karotenoidy. Alga ta ma takze działanie oczyszczające z toksyn, które także mogą współodpowiedzialne za rozwój nowotworów.

S jak serce

Badania wskazują, że chlorella może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu LDL. Substancja ta ma dobry wpływ na nasze serce. Jeśli do tego weźmiemy jeszcze pod uwagę informacje płynące z laboratoriów naukowych wskazujące na  to, że chlorella może wpływac na obniżenie ciśnienia krwi to staje się ona prawdziwym opiekunem serca

T jak trawienie

Chlorella wspiera powstawanie zdrowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym . Mają one decydujący wpływ na jakość trawienia i ogólnego stanu zdrowia. Nic dziwnego, że alga ta jest uznawana za sojusznika w walce z drożdżycą, a jej działanie przeciwzapalne może być dodatkowym atutem.

W jak witaminy

Chlorella jest bogata w witaminy A, grupę B (piszemy o niej powyżej), C i E. Co istotne, występują one w towarzystwie innych dobrze przyswajalnych składników odżywczych, tworząc świetną kompozycję dla Twojego zdrowia.

Z jak zdrowie

Wszystkie powyższe literki prowadzą do jednego wniosku: chlorella to świetny element zdrowej diety. Pamiętajmy więc by w naczym żywieniowym alfabecie znalazło się miejsce dla tej życiodajnej algi.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Determination of cobalamin in nutritive supplements and chlorella foods by capillary electrophoresis-inductively coupled plasma mass spectrometry.

Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease.

Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii 3/2009, s. 168-174

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.