Pieczenie w przełyku? Jedz mądrze

2019-06-21

Gdy czujemy pieczenie w przełyku szukamy szybkiej ulgi. Taką może przynieść choćby wapń, który łagodzi działanie kwasów, które z żołądka cofają się do przełyku. Jeśli pieczenie w przełyku pojawia się często – nie należy tego lekceważyć i warto udać się do lekarza. W tym artykule nie będziemy wam jednak pokazywać znaku stop, a raczej zaprosić do stołu. Zdrowego stołu.

Owoce i warzywa

Badacze z McKinley Health Center University of Illinois zachęcają do jedzenia łatwostrawnych owoców i warzyw. Nie zalegają one długo w żołądku. Nasz organizm nie musi także produkować dużej ilości kwasów, by sobie poradzić z ich trawieniem. Jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek może je ugotować na parze, wówczas zachowają najwięcej aromatu i nie trzeba ich doprawiać sosami i solą.

Błonnik

Błonnik może usprawniać proces trawienia. To dzięki niemu nasz posiłek szybciej pokonuje drogę przez przewód pokarmowy, częściowo pozwala także zmniejszyć skutki jedzenia tłustych potraw. Siadając do porannego posiłku warto sięgnąć na przykład po płatki owsiane. Warto mieć jednak na uwadze, że z błonnikiem nie można przesadzać. Błonnik – zwłaszcza nierozpuszczalny – spożywany w zbyt dużych ilościach (i nie rownoważony odpowiednią ilością wypijanych płynów w ciągu dnia), mechanicznie podrażnia śluzówkę i może zalegać w żołądku.

Białko oraz przetwory mleczne

Dobierając produkty białkowe warto kierować się prostą zasadą: mniej tłuszczu. A więc chude (ewentualnie półtłuste) mleko i ser będą lepszym wyborem niż tłusty twaróg ze szklanką mleka 3,2 proc. tłuszczu. Nie ma co także przesadzać z gęstą śmietaną. Podobnie jest z rybami i mięsem. Trzeba jednak pamiętać, że białko to także jest nasz sojusznik, który wzmacnia mięśnie, a więc także i mięśnie przełyku, dzięki czemu posiłek efektywniej będzie przedostawał się do żołądka i jest mniejsze ryzyko, że zacznie “wracać nam do gardła”. Białko wiąże ponadto nadmiar kwasu żołądkowego. Warto także zwrócić uwagę na białka roślinne. Dobrym przykładem jest kasza jaglana – jest łatwostrawna i dzięki swojemu zasadowemu odczynowi może działać zobojętniająco.

Słodycze i napoje

Jeżeli Twój organizm „domaga się” słodkości, możesz spróbować wprowadzić do swojej diety sorbety z delikatnych owoców, biszkopty czy kisiele – najlepiej domowej roboty. Wodę wybieraj niegazowaną. Twój żołądek ucieszy się także z delikatnych herbat owocowych i budyniu na chudym mleku.

Więcej smaku

To nie prawda, że dieta osób, które chcą uniknąć nieprzyjemnego uczucia pieczenia w przełyku, jest bez smaku. Można śmiało sięgać po wiele aromatycznych przypraw ziołowych. Trzeba tylko wiedzieć po jakie, a jest ich całkiem sporo. Koperek, rozmaryn, oregano, bazylia, estragon, szałwia czy koper włoski mogą rozbudzić najwybredniejsze zmysły.

Proste rozwiązania

Dzięki tym wszystkim produktom nie tylko nasz żołądek będzie zadowolony. Są one łatwostrawne i łaskawe dla dziurek w pasku. Dodatkowo może pomóc także kilka prostych zasad związanych
z samym jedzeniem: należy jeść często ale małe porcje, pić dużo wody między posiłkami, ale podczas obiadu czy śniadania ograniczyć popijanie. Kolację zjeść co najmniej trzy godziny przed snem. Związane jest to między innymi z pozycją jakie przyjmuje nasze najedzone ciało. Gdy stoimy lub siedzimy posiłek szybciej przebrnie przez przewód pokarmowy. Poobiednia drzemka także nie jest więc najlepszym pomysłem jeśli chcemy uniknąć tego nieprzyjemnego uczucia pieczenia w przełyku.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

Źródła treści

Dietary intake and the risk of gastro-oesophageal reflux disease: a cross sectional study in volunteers

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.