Witamina D3 1000 IU do ssania
Na stanie
1,5 min
2019-06-21
Od setek lata wiemy, że powodów, dla których w naszej diecie powinien znaleźć się karczoch jest bardzo dużo. Dziś podajemy 9 najlepiej udokumentowanych naukowo.
Mówi się, że najważniejszym organem jest serce. Przypisujemy mu tak ogromne znaczenie, że szczególnie cenne części roślin także chcemy nazywać sercem. Tak jest na przykład w przypadku karczocha. Sam środek okazałego kwiatu jest szczególnie delikatny, kusi mistrzów kuchni, wychwalany jest przez artystów. Tymczasem duszą tej rośliny, tym co sprawia, że chcemy po niego sięgnąć dbając o utrzymanie zdrowia są liście, które nigdy nie trafiają na stół, tak jak „serce” kwiatu, za to są bazą do produkcji wielu leków oraz suplementów diety.
Ekstrakt z karczocha jest dobrze znany nauce. Jego empiryczne i kliniczne efekty zostały potwierdzone przez badania biomedyczne. Zidentyfikowano główne aktywne składniki tej rośliny, a także niektóre mechanizmy działania w organizmie człowieka. Historia tych badań jest bardzo długa i liczy ponad dwa tysiące lat. Już grecki uczony i filozof, uczeń i przyjaciel Arystotelesa, Teofrast opisywał wykorzystanie karczocha w medycynie ludowej. Było to około 200 lat przed naszą erą.
Trzeba było jednak kolejnych dwóch tysięcy lat, żeby nowoczesna medycyna intensywniej zaczęła się przyglądać tej roślinie. Pewnym przełomem było zastosowanie karczocha w leczeniu żółtaczki. Doniesienia na ten temat są dosyć skąpe i wiadomo tylko, że chodziło o przypadek młodego człowieka, który zgłosił się do francuskiego lekarza w 1850 roku. Gdy inne leczenie zawodziło zastosowano z powodzeniem wyciąg z karczocha. Czy to możliwe? Dziś do leczenia żółtaczki stosuje się inne środki, ale wpływ substancji zawartej w roślinie na funkcjonowanie wątroby jest dobrze przebadany i niewykluczone, że wydarzenia we Francji zapoczątkowały zainteresowanie badaczy karczochem.
Związki fenolowe zawarte w liściach wykazują działanie hepatoprotekcyjne (ochronne na wątrobę). Mechanizm ten jest wielokierunkowy i polega m. in. na usuwaniu niebezpiecznych toksyn i nasileniu produkcji żółci przez wątrobę oraz poprawie jej przepływu przez drogi żółciowe. Udowodniono także, że substancje zawarte w roślinie biorą udział w zapobieganiu procesom utleniania tłuszczów w obrębie wątroby, które mogą prowadzić do uszkodzenia błon komórkowych, zwiększenia ich przepuszczalności, a tym samym zaburzenia prawidłowej funkcji tego organu.[1] Karczoch pomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz usuwaniu z wątroby pozostałości szkodliwych związków.[2]
Warto więc zwrócić uwagę na karczoch, tym bardziej, że jego wpływ na organizm człowieka jest bardzo szeroki i dobrze przebadany.
W odpowiednich ilościach karczoch jest rośliną bardzo pomocną naszemu organizmowi:
Autor tekstu: Oskar Berezowski
[1] Salem M. i wsp., Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits, Plant Foods Hum Nutr, 2015, 70, s. 441–453.
[2] Rangboo V. i wsp., The Effect of Artichoke Leaf Extract on Alanine Aminotransferase and Aspartate Aminotransferase in the Patients with Nonalcoholic Steatohepatitis, Int J Hepatol, 2016
Na stanie
Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.
Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.