10 powodów dla których warto jeść siemię

2019-06-21

Len zwyczajny nazywany jest czasem najbardziej przydatną rośliną świata. Nic dziwnego. Jego łacińska nazwa to Linum usitatissimum, czyli właśnie “najbardziej przydatna”. Nic dziwnego, można się dzięki niej ubrać i zdrowo najeść. Król Karol VIII wydał nawet akt prawny nakazujący uprawę i spożywanie lnu. Dziś naukowcy podtrzymują opinię, że jest on bardzo przydatny do ochrony naszego zdrowia. Podpowiadamy 10 powodów, dla których warto uzupełnić dietę w przetwory z lnu.

  1. Nasiona lnu są pomocne w zapobieganiu i oraz hamują rozwój niektórych nowotworów, między innymi piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn. Warto w tym miejscu przywołać pewien smaczny eksperyment z Toronto, gdy pacjentkom z guzem piersi podawano… babeczki z siemienim. U grupy, która je jadła odnotowano poprawę stanu zdrowia.
  2. Siemię lniane okazuje się pomocne w zapobieganiu utracie masy kostnej. Zwiększa gęstość kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Nasiona lnu są bogate nie tylko w kwasy tłuszczowe, ale i w minerały (najwięcej w nich magnezu, wapnia, manganu).
  3. Siemię lniane jest bardzo pomocne w utrzymaniu  zdrowego poziomu hormonów u kobiet w każdym wieku.
  4. Siemię lniane mogą docenić kobiety, zwłaszcza w trakcie menstruacji. Badania “babeczkowe” o których pisaliśmy przy okazji antynowotworowego działania lnu obejmowały także wpływ nasion na bóle menstruacyjne. Dotyczyło 116 kobietach w okresie przedmeopauzalnym, cierpiących na silne bóle menstruacyjne piersi. W grupie spożywającej siemię lniane  zmniejszenie bólu – mierzone za pomocą wizualnej skali analogowej (ang. Visual Analogue Scale – VAS) – było bardziej widoczne: prawie 2-krotnie.
  5. Nasiona lnu są pomocne w zmniejszeniu chorób układu krążenia , poprzez zmniejszenie złego cholesterolu i wzrost dobrego cholesterolu. Przeciwdziałają więc miażdżycy, zawałowi serca, chorobie nadciśnieniowej. Głównym “lekiem” jest w tym przypadku kwas alfa-linolenowy występujący obficie właśnie w siemieniu lnianym i oleju wyciskanym z niego.
  6. Innym ważnym zastosowanie nasion lnu jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Jednym z wielu mechanizmów regulacji poziomu cukru przy współudziale składników zawartym w siemieniu jest np. błonnik. Potrawy bogate w błonnik równomiernie uwalniają cukier, zapobiegając nagłym skokiem jego poziomu we krwi. Innym waznym składnikiem lnu, który wpływa na poziom cukru we krwi jest kwas alfa-linolenowy.
  7. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Nienasycone kwasy tłuszczwe zawarte w nasionach lnu są niezbędne dla prawidłowego odżywienia skóry, włosów czy paznokci. To dzięki nim nasze ciało pięknieje. Omega-3 i omega-6 zapobiegają jej wysuszeniu, powstawaniu wyprysków i stanów zapalnych. Warto pamiętać o tym, że len ma doskonałe proporcje tych kwasów.
  8. Nasiona lnu zapobiegają uderzeniom gorąca. Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of the Society for Integrative Oncology sugeruje, że spożycie nasion lnu może zmniejszyć ryzyko uderzenia gorąca u kobiet po menopauzie. “Siemię lniane nie tylko łagodzi uderzenia gorąca, ale ma także pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a także korzyści psychologiczne” twierdzi dr Sandhya Pruthi.
  9. Siemię lniane jet dobre dla odchudzających się. Z nasion wyciska się bezcenny olej. Aby miał najlepsze właśniwości powinien być wyciskany na zimno bez dostępu tlenu. Dzięki temu otrzymamy produkt z bardzo dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie pomaga przywrócić zmienione proporcje tłuszczu w organizmie. Osoby otyłe cierpią nierzadko na otłuszczenie wątroby. Tymczasem w siemieniu jest dobrze przyswajalny kwas linolowy (omega-6), który bierze udział w procesach korzystnie wpływających na odtłuszczanie wątroby.
  10. W dużym skrócie można napisać, że siemię lniane koi nerwy. Jak to możliwe? Nasz układ nerwowy potrzebuje kwasów omega-3 i 6 do prawidłowego funkcjonowania. Między innymi dzięki nim impulsy nerwowe mogą szybko płynąc miedzy mózgiem a narządami. Osoby uskarżające się na drętwienie czy mrowienie w kończynach mogą odczuwać ulgę dzięki odpowiedniej suplementacji siemienia zawierającego kwasy tłuszczowej. Badania wskazują także, na siemię jako ważny składnik diety osób leczonych na chorobę Alzhaimera, stwardnienie rozsiane.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

 

Biological Effects of Dietary Flaxseed in Patients with Breast Cancer.  Princess Margaret Hospital, University of Toronto, ON, Canada;Breast Cancer Research and Treatment v.64, No. 1, 2000

Effects of Dietary Flaxseed in Women with Cyclical Mastalgia., Princess Margaret Hospital, University of Toronto, ON, Canada; Breast Cancer Research and Treatment v.64, No. 1, 2000

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.