cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Odporność w doskonałej formie

Jedna tabletka zawiera, aż 1000 mg witaminy C w postaci Ester-C®, który jest lepiej wchłaniany i pozostaje w organizmie na dłużej niż standardowa witamina C* zapewniając tym samym długotrwałe korzyści! Połączyliśmy go z witaminą D dla lepszego wsparcia Twojej odporności.
* SpringerPlus 2016; 5:1161

DATA WAŻNOŚCI PRODUKTU Witamina D3 2200 IU (55 mcg): 06/2024

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

    Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.

    W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.

    Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

    W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    Wysoko przyswajalne niekwasowe źródło witaminy C i bioflawonoidy.

    Preparat zawiera w każdej tabletce 1000 mg witaminy C w postaci Ester-C®. Jest to specjalna forma witaminy C, roz­puszczalna zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. W swoim składzie preparat zawie­ra również bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, rutynę i acerolę. Ester-C® jest opatentowany i zawiera L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy). Badania dowodzą, że Ester-C® jest lepiej tolerowany przez organizm człowieka niż kwas L-askorbinowy1.b

    Tabletki z witaminą C Ester-C® 1000 mg firmy Solgar posiadają neutralne pH 6,7 (witamina C jest buforowana wapniem). Ta forma wita­miny C jest przyjazna dla przewodu pokarmowego. Ester-C jest lepiej wchłaniany i pozostaje w organizmie na dłużej niż standardowa witamina C zapewniając tym samym długotrwałe korzyści!

    Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

  • Składniki

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (2200 IU, cholekalcyferol) – 55 µg (1100% RWS*)

    *Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®) – 1000 mg (1250% RWS*)

    Bioflawonoidy cytrusowe – kompleks – 200 mg

    Rutyna – 25 mg

    Dzika róża – sproszkowane owoce – 25 mg

    Acerola – sproszkowany wyciąg z owoców (4:1) – 25 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    Witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®), bioflawonoidy cytrusowe – kompleks, substancja wypełniająca: celuloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; substancje wypełniające: guma celulozowa, fosforany wapnia, hydroksypropyloceluloza; rutyna, dzika róża – sproszkowane owoce, acerola- sproszkowany wyciąg z owoców, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja glazurująca: glicerol (roślinny).

    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.

  • Sposób użycia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    Osoby dorosłe 1 tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

  • Dla kogo

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    • Dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w witaminę C;
    • Dla osób poszukujących formy witaminy C łagodnej dla żołądka.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    BADANIA NAUKOWE

    • Ester-C® zawiera L-askorbinian wapnia oraz aktywne metabolity witaminy C1. Metabolity te są prawdopodobnie odpowiedzialne za szybkie wchłanianie i długie pozostanie w organizmie Ester-C®. Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) składników Ester-C® posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy.

    • Ester-C® wchłania się szybciej oraz w większych ilościach do krwioobiegu niż sam kwas askorbinowy2.

    • Wyniki badania porównawczego pomiędzy 1000 mg witaminy C w formie Ester-C® oraz 1000 mg w formie kwasu askorbinowego wskazują1, że Ester-C® w porównaniu z kwasem askorbinowym powodował znacznie mniej działań niepożądanych wśród uczestników wrażliwych na kwaśne pokarmy.        Ester-C® wydaje się być lepiej tolerowany w układzie pokarmowym człowieka niż kwas askorbinowy.

    • Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi w porównaniu z kwasem askorbinowym3. Może to sugerować, że Ester-C® będzie dłużej zatrzymywany w leukocytach w porównaniu ze standardową witaminą C.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Charakterystyka

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Wysoka zawartość witaminy D – 55 µg w porcji dziennej.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
    • Produkt odpowiedni dla wegetarian.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    • 1000 mg witaminy C jako Ester-C® w każdej tabletce
    • Ester-C® ma neutralne pH dzięki czemu suplementacja taką formą witaminy C jest łagodniejsza dla żołądka1.
    • Formuła uzupełniona o bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, acerolę i rutynę.

  • Bibliografia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
    5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
    6. J. Steroid. Biochem. Mol. Biol. 2018; 175:125-135.

    Ester-C plus 1000 mg witaminy C

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. J. Res. Comm. Chem. Path. Pharmacol. 1987; 57(1):137-140.
    3. SpringerPlus 2016; 5:1161