Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Wsparcie odporności

Witamina D3 i C służą Twojemu układowi odpornościowemu. Oferujemy Ci więc witaminę C w formie pastylek do ssania o pomarańczowym smaku oraz witaminę D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny.

138.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 138.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    Witamina C 500 mg do ssania firmy Solgar, to propozycja nawet dla najbardziej wymagających. Naukowcy opracowali bowiem formułę składającą się z trzech form chemicznych witaminy C, które znamy z naturalnych produktów. Aby jak najwierniej odtworzyć organiczne środowisko witaminy C, w każdej pastylce znalazła się jeszcze acerola i dzika róża. Stwarza to dobre warunki do uzupełniania innych cennych składników np. flawonoidów. Pastylki mają ponadto pyszny pomarańczowy smak.

    Forma pastylek do ssania sprawia, że naszą witaminę C możemy potraktować jak smaczny dodatek po posiłku. Docenią ją także osoby, które mają kłopoty z przełykaniem (np. osoby starsze).

    Witamina C pomaga w:

    – ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
    – prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów,
    – prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
    – utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
    – regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
    – utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    Ponadto witamina C:

    – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
    zwiększa przyswajanie żelaza.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

    Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.

    W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.

    Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

    W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.

  • Składniki

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)

    Acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1) – 10 mg

    Dzika róża – sproszkowane owoce – 4 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancje wypełniające: celuloza, ksylitol; aromat naturalny pomarańczowy, maltodekstryna, substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; substancja zagęszczająca: guma ksantanowa; acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja zagęszczająca: karagen, dzika róża – sproszkowane owoce, barwnik: annato.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (2200 IU, cholekalcyferol) – 55 µg (1100% RWS*)

    *Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.

  • Sposób użycia

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    Osoby dorosłe 1 pastylka dziennie, ssać po posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

  • Dla kogo

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić ilości witaminy C w swojej codziennej diecie.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    skrobi

    skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    BADANIA NAUKOWE

    • Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.

    • Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.

    • Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.

    • Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    • Trzy formy witaminy C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) zamknięte w jednej pastylce do ssania.
    • Produkt zawiera także ekstrakt z owoców aceroli oraz sproszkowany owoc dzikiej róży.
    • Przyjemny naturalny aromat pomarańczowy.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Wysoka zawartość witaminy D – 55 µg w porcji dziennej.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
    • Produkt odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    Witamina C 500 mg do ssania s. pomarańczowy

    1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
    2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
    3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
    4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
    5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
    5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
    6. J. Steroid. Biochem. Mol. Biol. 2018; 175:125-135.