
Witamina C 500 mg do ssania smak pomarańczowy
Pastylki 90 sztuk
- Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Dla osób, które chcą uzupełnić ilości witaminy C w swojej codziennej diecie.
- Suplement diety
1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański
UDOSTĘPNIJ: Facebook Messenger Messenger Twitter Pinterest E-mail
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Produkt jest bardzo smacznym źródłem odpowiedniej porcji witaminy C, a dodatek aceroli i dzikiej róży stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (np. flawonoidów).
Właściwości witaminy C
Witamina C pomaga w:
- ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów,
- prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
- utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.
Ponadto witamina C:
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- zwiększa przyswajanie żelaza.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) pastylka dziennie – ssać po posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, sztucznych aromatów i barwników. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:
Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)
Acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1) – 10 mg
Dzika róża – sproszkowane owoce – 4 mg
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja wypełniająca: ksylitol, substancje przeciwzbrylające: kwasy tłuszczowe (roślinne), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja wypełniająca: guma ksantanowa, naturalny aromat: pomarańczowy, acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1), emulgator: karagen, dzika róża – sproszkowane owoce, barwnik: annato.
-
BADANIA NAUKOWE
• Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.• Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy
nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.• Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.
• Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.
• Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.
1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
-
Cynk chelat
Ester-C Plus 500 mg witaminy C
HY-BIO™
Olejek czosnkowy
-
Witamina C kontra smog
Witamina C dobra na nadciśnienie
Wdychanie smogu jest jak palenie papierosów
-
Opis produktu
Produkt jest bardzo smacznym źródłem odpowiedniej porcji witaminy C, a dodatek aceroli i dzikiej róży stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (np. flawonoidów).
Właściwości witaminy C
Witamina C pomaga w:
- ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów,
- prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
- utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.
Ponadto witamina C:
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- zwiększa przyswajanie żelaza.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) pastylka dziennie – ssać po posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, sztucznych aromatów i barwników. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:
Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)
Acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1) – 10 mg
Dzika róża – sproszkowane owoce – 4 mg
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja wypełniająca: ksylitol, substancje przeciwzbrylające: kwasy tłuszczowe (roślinne), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja wypełniająca: guma ksantanowa, naturalny aromat: pomarańczowy, acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1), emulgator: karagen, dzika róża – sproszkowane owoce, barwnik: annato.
For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.• Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy
nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.• Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.
• Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.
• Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.
1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
- Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły