Witamina C 500 mg do ssania smak pomarańczowy

Pastylki 90 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Dla osób, które chcą uzupełnić ilości witaminy C w swojej codziennej diecie.
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Produkt jest bardzo smacznym źródłem odpowiedniej porcji witaminy C, a dodatek aceroli i dzikiej róży stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (np. flawonoidów).

    Właściwości witaminy C

    Witamina C pomaga w:

    • ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
    • prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów,
    • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
    • utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
    • regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
    • utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    Ponadto witamina C:

    • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
    • zwiększa przyswajanie żelaza.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) pastylka dziennie – ssać po posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, sztucznych aromatów i barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)

    Acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1) – 10 mg

    Dzika róża – sproszkowane owoce – 4 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja wypełniająca: ksylitol, substancje przeciwzbrylające: kwasy tłuszczowe (roślinne), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja wypełniająca: guma ksantanowa, naturalny aromat: pomarańczowy, acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1), emulgator: karagen, dzika róża – sproszkowane owoce, barwnik: annato.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.

    • Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy
    nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.

    • Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.

    • Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.

    1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
    2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
    3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
    response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
    4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
    5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Opis produktu

    Produkt jest bardzo smacznym źródłem odpowiedniej porcji witaminy C, a dodatek aceroli i dzikiej róży stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (np. flawonoidów).

    Właściwości witaminy C

    Witamina C pomaga w:

    • ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
    • prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów,
    • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
    • utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
    • regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
    • utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C.

    Ponadto witamina C:

    • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
    • zwiększa przyswajanie żelaza.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) pastylka dziennie – ssać po posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, sztucznych aromatów i barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:

    Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) – 500 mg (625% RWS*)

    Acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1) – 10 mg

    Dzika róża – sproszkowane owoce – 4 mg

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    sacharoza, witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia), fruktoza, substancja wypełniająca: celuloza, substancja wypełniająca: ksylitol, substancje przeciwzbrylające: kwasy tłuszczowe (roślinne), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, substancja wypełniająca: guma ksantanowa, naturalny aromat: pomarańczowy, acerola – sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1), emulgator: karagen, dzika róża – sproszkowane owoce, barwnik: annato.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Doustne podawanie witaminy C może korzystnie wpływać na funkcje neutrofili i poziomy immunoglobulin w surowicy (200 mg witaminy C dziennie przez 30, 60 lub 90 dni)1.

    • Witamina C jest wysoce skutecznym przeciwutleniaczem, ze względu na jej zdolność do łatwego oddawania elektronów, chroniąc w ten sposób ważne biomolekuły (takie jak białka, lipidy, węglowodany i kwasy
    nukleinowe) przed uszkodzeniem przez utleniacze wytwarzane podczas normalnego metabolizmu komórki oraz w wyniku ekspozycji n a toksyny i zanieczyszczenia (np. dym papierosowy)2.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających3.

    • Suplementacja witaminą C może mieć wpływ na poziom kwasu moczowego w surowicy krwi (badanie przeprowadzone przy udziale 184 ochotników, którzy spożywali 500 mg witaminy C dziennie lub placebo przez dwa miesiące)4. Wyniki wskazują, że w grupie badanej w surowicy krwi wzrosło stężenie kwasu askorbinowego oraz obniżyło się stężenie kwasu moczowego w porównaniu z wynikami otrzymanymi dla grupy kontrolnej.

    • Witamina C jest kofaktorem hydroksylaz – enzymów potrzebnych do stabilizacji trzeciorzędowej struktury kolagenu oraz biorących udział w syntezie karnityny – cząsteczki niezbędnej do transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów w celu wytworzenia energii5.

    1. J. Anti-Aging Med. 2000; 3(1):37-42.
    2. FASEB J. 1999; 13:1007–1024.
    3. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
    response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.
    4. Arthritis Rheum. 2005; 52:1843-1847.
    5. Annu. Rev. Nutr. 1986; 6:365–406.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły