BADANIA NAUKOWE
• Olej z krokosza barwierskiego charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego należącego do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny 0omega-61.
• Ekstrakt z czosnku w warunkach in vitro może hamować aktywność niektórych gatunków bakterii2.
• Składniki aktywne czosnku mogą uczestniczyć w odpowiedzi immunologicznej. Substancje zawarte w roślinie mogą wpływać na regulację wydzielania cytokin (uczestniczących m.in. w rozwój komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej), a także uczestniczyć w przekazywaniu sygnałów między komórkami3.
• Związki aktywne zawarte naturalnie w czosnku wykazują działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, czosnek pozwala na zwiększenie zdolności antyoksydacyjnych organizmu. Składniki te uczestniczą m.in. w hamowaniu peroksydacji lipidów, w tym utleniania cholesterolu frakcji LDL4.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Czosnek zawiera przeciwutleniacze, pozwala zwiększyć zdolności antyoksydacyjne organizmu.
• Czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i homocysteiny we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowia serca.