Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
Zmiany Regulaminu i Polityki prywatności. Sprawdź szczegóły. | Zamówienia złożone po 16.04 będą realizowane od 24.04.2024
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Pestki winogron ekstrakt 100 mg

Dbanie o skórę to pestka…9

159.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Winogrona to jedne z najczęściej uprawianych owoców, znane już z od czasów starożytnej cywilizacji greckiej oraz rzymskiej. Pestki winogron to mieszanina błonnika, oleju, białek oraz złożonych fenoli1.

    Preparat firmy Solgar zawiera ekstrakt z pestek winogron pochodzących z Włoch i Francji. Pestki winogron są źródłem polifenoli, a w naszym produkcie zawarte są ich: monomery, oligomery, pentamery, heksamery i heptamery. Pod chemiczną nazwą polifenole kryje się cała grupa składników roślinnych, wśród których wyróżnić można oligomeryczne proantocyjanidyny – zwane w skrócie OCP, występujące w dużych ilościach w pestkach winogron7.

    Oligomeryczne proantocyjanidyny to grupa różnych związków działających synergistycznie. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne7 zwane są czasami „super utleniaczami”, gdyż efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E. Choć OPC występują również m.in. w zielonej herbacie, aronii, żura­winie czy korze sosny śródziemnomorskiej, to najlepszym ich źródłem są właśnie pestki winogron.

    Przyjmowanie OPC jest ważne przede wszystkim przez ludzi starszych, palaczy, wyczynowych sportowców czy osób narażonych na stres8.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia(1 lub 2 kapsułki):

    Ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera) – 100 mg / 200 mg
    W tym polifenole [90%]: 90 mg/ 180 mg

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych)).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny;
    • Dla osób, które szukają wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób aktywnych fizycznie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Jednymi z głównych polifenoli występującymi w pestkach winogron są proantocyjanidyny1,2.

    • Ekstrakt z pestek winogron w badaniu in vitro wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki obecności naturalnie występujących w nim przeciwutleniaczy3.

    • Badania in vitro wykazały, że proantocyjanidyny z pestek winogron wykazują właściwości przeciwutleniające m.in. dzięki wychwytywaniu reaktywnych form tlenu4.

    • Codzienne spożywanie przez 12 tygodni ekstraktu z pestek winogron zawierającego 200 mg proantocyjanidyn wpłynęło na zmniejszenie poziomu utlenionego cholesterolu frakcji LDL w grupie badanej w porównaniu z poziomem sprzed suplementacji5.

    • Suplementacja ekstraktu z pestek winogron (zawierającego 94% polifenoli) w ilości 150 mg dziennie przez 4 tygodnie, wpłynęła na zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi osób badanych6.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Proantocyjanidyny z pestek winogron mają właściwości przeciwutleniające.

    • Ekstrakt z pestek winogron zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na wygląd skóry.

    • Ekstrakt z pestek winogron wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi.

  • Charakterystyka

    • Ekstrakt z pestek winogron pochodzących z Włoch i Francji.
    • Źródło polifenoli – aktywnych związków występujących naturalnie w roślinach.
    • Ekstrakt z pestek winogron standaryzowany na 90% polifenoli.
    • Polifenole z pestek winogron złożone są z mieszaniny różnej długości połączonych cząsteczek: monomerów, oligomerów i polimerów1.

  • Bibliografia

    1. Antioxidants, 2017; 6(3), 71.
    2. J. Med. Food 2003; 6(4):291-299.
    3. Food Chem. 2001; 73(3):285-290.
    4. Food Chem. 2008; 108(2):519-532.
    5. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2007; 53(2):174-182.
    6. Metabolism 2009;59:1743–1746.
    7. Alternative Medicine Review 2003;8(4)442-450
    8. Anne Simons, OPC ekstrakt z pestek winogron, Vital Gwarancja Zdrowia, Białystok, 2017.
    9. Ekstrakt z pestek winogron wpływa na wygląd skóry.