BADANIA NAUKOWE
• Spożywanie 500 mg ekstraktu z liści i kwiatów głogu dziennie (standaryzowany na min. 1,8% ramnozydu witeksyny) przez 10 tygodni wpłynęło na zmniejszenie rozkurczowego ciśnienia krwi w grupie osób badanych1.
• Suplementacja ekstraktu z liści i kwiatów głogu (DER 4-6,6:1, standaryzowany na 84,3 mg proantocyjanidyn) w ilości 900 mg dziennie przez 12 tygodni wpłynęła na regulację ciśnienia krwi osób badanych oraz na profil lipidowy krwi (zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL oraz zwiększenie poziomu cholesterolu HDL) w porównaniu z grupą niestosującą suplementacji2.
• W badaniach in vitro wykazano, że owoce głogu oraz ekstrakt z kwiatów i liści głogu wykazują właściwości antyoksydacyjne m.in. w kierunku hamowania utleniania cholesterolu frakcji LDL, co związane jest z obecnością związków polifenolowych w tej roślinie3.
• Właściwości antyoksydacyjne wykazuje m.in. witeksyna – flawonoid zawarty w ekstrakcie z liści/kwiatów głogu4.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Ekstrakt z głogu wspomaga funkcje serca, zwiększa dopływ tlenu i poprawia krążenie obwodowe.