Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Potas (glukonian potasu)

Dobrze przyswajalne źródło potasu14.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Potas w postaci glukonianu potasu. Dobrze przyswajalne źródło potasu14. Preparat standaryzowany, każda tabletka zawiera 99 mg jonów potasu.

    Produkt odpowiedni dla wegan.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 tabletki) zawiera:

    Potas (glukonian potasu) – 396 mg (20% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    Potas (glukonian potasu); substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna); substancje przeciwzbrylające ((roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych), stabilizator (guma celulozowa usieciowana).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 4 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Osoby z zaburzoną czynnością nerek powinny unikać suplementacji potasu, ze względu na ryzyko hiperkaliemii (nadmiar potasu), związanej z upośledzonym mechanizmem eliminacji tego składnika przez nerki3.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałyby zadbać o układ krwionośny;
    • Dla osób, którym zależy na wsparciu mięśni i układu nerwowego;
    • Dla osób aktywnych fizycznie.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Wydajność wchłaniania potasu w formie glukonianiu w jelicie cienkim wynosi ok. 90%1.

    • Badanie Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) zapoczątkowało tezę, że dieta bogata w potas wpływa na redukcję ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie diety dostarczającej 4700 mg potasu/dzień wpłynęło na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o około 5 mm Hg, a rozkurczowe o około 3 mm Hg w porównaniu z dietą typową dla większości Amerykanów, będącą źródłem zaledwie 1700 mg potasu dziennie4.

    • W związku z tym, iż kolejne badania potwierdziły powyższą tezę, a ponadto stwierdzono, że potas ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu sercowonaczyniowego5, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2012 r. wydała zalecenia zwiększenia spożycia potasu w diecie zdrowych osób dorosłych do co najmniej 3510 mg/dobę6. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2016 r. ustalił normy na potas określając poziom wystarczającego spożycia na 3500 mg/dobę7. Wartość ta została przyjęta również przez polskich ekspertów8.

    • Szacuje się, że spożycie potasu z dietą w Polsce jest niewystarczające i dotyczy co najmniej 80% osób dorosłych. Związane jest to m.in. ze zbyt małym spożyciem warzyw i owoców, które stanowią jego podstawowe źródło9. Do produktów bogatych w potas należą: suszone owoce (rodzynki, śliwki, morele), pomidor, ziemniak, banan, awokado, szpinak, granat, pomarańcza, orzechy, nasiona roślin strączkowych10.

    • Około 90% potasu zgromadzonego w organizmie znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, co związane jest z jego rolą w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i regulacją ciśnienia osmotycznego w komórkach8.

    • Największe stężenie potasu obserwuje się natomiast w mięśniach szkieletowych, gdzie uczestniczy w pobudliwości nerwowomięśniowej (z udziałem pompy sodowo-potasowej), co umożliwia m.in. skurcz i rozkurcz mięśni2,11. Potas wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co może skutkować zmniejszeniem ciśnienia krwi, która przez nie przepływa12.

    • Zapotrzebowanie na potas zwiększa się w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej oraz przebywających w środowisku o wysokiej temperaturze, co wiąże się m.in. z nasiloną utratą potasu wraz z potem13.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    • 396 mg potasu w porcji dziennej.
    • Forma glukonianu potasu charakteryzująca się wysoką wchłanialnością1.
    • Jeden z najważniejszych elektrolitów występujących w organizmie, warunkujący m.in. czynności życiowe komórki2.

  • Bibliografia

    1. Am. J. Clin. Nutr. 2016; 104:346–353.
    2. Forum Med. Rodz. 2009; 3(1):49–60.
    3. Terapia 2013; 21(9):121-123.
    4. Nutr. Rev. 2006; 64(2):53-56.
    5. BMJ 2013;346:f1378.
    6. Guideline: Potassium Intake for Adults and Children. Geneva: World Health Organization, Genewa, 2012.
    7. EFSA Journal 2016; 14(10):4592.
    8. Red. Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
    9. WOBASZ II Project. Kardiol. Pol. 2016; 74(9):969-977.
    10. Hypertension 2018; 71(6):1015-1022.
    11. Physiol. Rev. 2003; 83(4):1269-1324.
    12. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 2006; 290(3):546 –552.
    13. Eur. J. of Appl. Physiol. 2019; 119:361–375.
    14. Nutrients. 2016 Jul; 8(7): 444.