cart 0

Brak produktów w koszyku.

Witamina D3 w płynie

Odporność dawkowana po kropelce5

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 7.2023

74.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina D3 w płynie firmy Solgar umożliwia wszechstronną suplementację diety w ten wyjątkowy składnik o zasadniczym znaczeniu dla organizmu.

    Połowa kroplomierza (0,5 ml) zawiera 2500 IU (62,5 µg) naturalnej witaminy D3 gotowej do spożycia i przyswojenia przez organizm.

    Wyjątkowość produktu polega między innymi na tym, że można suplementować witaminę D3 spożywając ją bezpośrednio z kroplomierza lub po dodaniu do wybranych potraw (gotowych do spożycia zup lub sałatek).

    Można również dodawać ją do napojów (soków warzywnych i owocowych).

    Świeży olej z nasion słonecznika stanowi źródło tłuszczu niezbędnego do przyswojenia tej porcji witaminy, nie sposób też przy tej okazji nie docenić jego właściwości odżywczych. Naturalny aromat pomarańczy doskonale współgra i wpisuje się w atmosferę zażywania tej słonecznej witaminy.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (0,5 ml) zawiera:

    Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol) – 62,5 µg (1250% RWS*)
    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:
    olej z pestek słonecznika, naturalny aromat pomarańczowy, Witamina D (2500 IU, cholekalcyferol).

  • Sposób użycia

    Osoby powyżej 75. roku życia 0,5 ml dziennie (najlepiej w trakcie posiłku) lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przed użyciem wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

  • Dla kogo

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    barwników

    barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego3.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu3.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej4.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    • Wysoka zawartość witaminy D – 62,5 µg w porcji dziennej.
    • Produkt w postaci płynu, w którym witamina D3 rozpuszczona jest w oleju z pestek słonecznika.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Przyjemny naturalny smak pomarańczowy.
    • Wygodny w zastosowaniu kroplomierz z podziałką.

  • Bibliografia

    1. Battault S., Whiting S.J., Peltier S.L., Sadrin L., Gerber G., Maixent J.M., Vitamin D metabolism, functions and needs: from science to health claims, Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Rusińska A. i wsp. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r.
    3. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Post. Hig. 2014; 68:865-878.
    4. Aranow C., Vitamin D and the Immune System, J. Investig. Med. 2011;59(6):881–886.
    5. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.