BADANIA NAUKOWE
• Spirulina zawiera aktywną biologicznie postać witaminy B12. W badaniu na modelu laboratoryjnym wykazano, że zarówno suplementacja standardową witaminą B12, jak też spiruliną dostarczającą adekwatnej ilości tej witaminy, wpłynęła w tym samym stopniu m.in. na poziom homocysteiny we krwi2.
• Zaobserwowano, że spożywanie spiruliny w ilości 8 g dziennie przez 16 tygodni, miało wpływ na modulowanie poziomu interleukin IL (białek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej organizmu) w osoczu osób badanych: wzrost poziomu IL-2 (mogą stymulować wzrost limfocytów T) oraz spadek poziomu IL-6 (mogą pobudzać procesy zapalne)3.
• Spożywanie przez sportowców 6 g spiruliny dziennie przez 4 tygodnie wpłynęło na wydłużenie czasu pojawienia się odczucia wyczerpania podczas testu 2-godzinnego biegu w porównaniu z grupą placebo4. Jednocześnie u osób suplementujących zaobserwowano zwiększone (w porównaniu z grupą placebo) utlenianie tłuszczu, czyli jego wykorzystanie jako źródła energii podczas
wysiłku fizycznego. Może to skutkować oszczędzaniem glikogenu (będącego podstawowym źródłem energii dla mięśni), a tym samym zdolnością organizmu do dłuższego wysiłku i w konsekwencji większą wydajnością sportową4.
• Suplementacja spiruliny w ilości 3 g dziennie przez 60 dni w grupie sportowców wpłynęła korzystnie na zmniejszenie we krwi poziomu dialdehydu malonowego (MDA), będącego jednym ze wskaźników stresu oksydacyjnego, który może nasilać się w wyniku intensywnej aktywności fizycznej5. Właściwość tę spirulina zawdzięcza m.in. fikocyjaninie – niebieskiemu barwnikowi o właściwościach antyoksydacyjnych6.
• Białko zawarte naturalnie w spirulinie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczone z dietą): leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, histydyna i fenyloalanina7. Strawność białka spiruliny jest wysoka. Określa się ją na 83–90% ze względu na brak celulozy w ścianie komórkowej cyjanobakterii8.
• Żelazo obecne w spirulinie może łączyć się z fikocyjaniną, która składa się m.in. z białka. Przypuszcza się, iż ze względu na wysoką strawność białka spiruliny, połączenie żelaza z fikocyjaniną może zwiększać jego przyswajanie9.
• Metaanaliza badań wykazała, że suplementacja spiruliny w ilości 1-4 g dziennie przez 6-12 tygodni wpłynęła na zmniejszenie masy ciała badanych średnio o 1,5 kg10. Działanie spiruliny w kierunku kontroli masy ciała może być związane z następującymi mechanizmami: modulującym wpływem na aktywność mikroflory jelitowej, hamującym wpływem na ośrodek głodu w mózgu, pobudzaniem wydzielania z tkanki tłuszczowej leptyny (która jako hormon sytości hamuje łaknienie), a także zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę i zmniejszeniem wchłaniania cholesterolu10.
• Spożywanie 2 g spiruliny dziennie przez 2 miesiące w grupie osób starszych wpłynęło na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i poposiłkowej, a także hemoglobiny glikowanej (wskaźnik obrazujący średni poziom glukozy we krwi z ostatnich 3 miesięcy), w porównaniu z poziomami sprzed suplementacji11. Mechanizm wpływu spiruliny na poziom glukozy może polegać na stymulowaniu uwalniania insuliny przez komórki beta trzustki, wpływając tym samym na regulowanie poziomu glukozy we krwi12.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Spirulina wspomaga funkcje układu odpornościowego.
• Spirulina wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności.
• Spirulina wspiera kontrolę masy ciała.
• Spirulina pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.