BADANIA NAUKOWE
• Produktami bogatymi w bor są m.in. orzechy, warzywa liściaste i strączkowe. Wchłanianie boru w organizmie wynosi 99%, a wydalany jest on z moczem1.
• Bor w organizmie jest potrzebny do m.in.: wzrostu i utrzymania zdrowych kości; wykorzystywania przez organizm estrogenu, testosteronu i witaminy D; zwiększenia wchłaniania magnezu i wzrostu poziomu enzymów przeciwutleniających takich jak dysmutaza ponadtlenkowa i peroksydaza glutationowa2.
• Przeprowadzone badanie w grupie 12 kobiet po menopauzie w wieku od 48 do 82 lat (7 kobiet na diecie ubogiej w magnez i 5 kobiet stosujących dietę bogatą w magnez) wykazało, że dodanie do codziennej diety dodatkowej porcji 3 mg boru dziennie wpłynęło na zmniejszenie wydalania wapnia i magnezu z moczem, czyli demineralizacji kości2. Dodatkowo, suplementacja borem podwyższyła stężenie 17-beta-estradiolu i testosteronu w surowicy krwi3. Przeprowadzone trzy badania w grupie zdrowych starszych mężczyzn i kobiet wykazały, że suplementacja borem (ok. 3,25 mg dziennie) wraz z magnezem w ilości 200 mg dziennie (lub bez tego minerału) wpłynęła na poprawę w funkcjonowaniu ludzkiego mózgu oraz na zdolności poznawcze w porównaniu z wynikami, gdy bor spożywany był w diecie w niskich ilościach (ok. 0,25 mg dziennie)4.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Magnez i wapń pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
• Magnez i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
• Magnez i wapń przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.
• Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.
• Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
• Wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego przewodnictwa nerwowego.
• Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
• Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.