BADANIA NAUKOWE
• Glukozamina to aminomonosacharyd i ważny prekursor w biochemicznej syntezie glikozylowanych białek i lipidów. Jest łatwo wchłaniana z przewodu pokarmowego po podaniu doustnym i szybko ulega metabolizmowi przez wątrobę1.
• Glukozamina występuje głównie w dwóch formach: siarczanu i chlorowodorku. Siarczan glukozaminy wymaga pewnych stabilizatorów i posiada 74% czystości, natomiast chlorowodorek glukozaminy nie ma grupy siarczanowej i jego czystość wynosi 99%. Dodatkowo, chlorowodorek glukozaminy w porcji np. 1500 mg odpowiada porcji 2608 mg siarczanu glukozaminy2. Biodostępność chlorowodorku glukozaminy w organizmie człowieka może wynosić nawet 98%1.
• Glukozamina wchodzi w skład glikozoaminoglikanów (węglowodany występujące m.in. w chrząstce i tkance łącznej), które są anionowymi łańcuchami polisacharydowymi utworzonymi przez powtarzające się jednostki dwucukrowe (właśnie glukozaminy bądź galaktozaminy)3. Glukozamina odgrywa ważną rolę w tworzeniu kości, skóry, ścięgien, zastawek sercowych czy naczyń krwionośnych4. To także składnik budulcowy proteoglikanów5 (czyli białek zawierających jeden lub więcej połączonych ze sobą łańcuchów glikozoaminoglikanów3), który jest odpowiedzialny za kondycję i sprężystość chrząstek oraz stymulację syntezy chrząstki przez chondrocyty3,5.
• Chlorowodorek glukozaminy jest także budulcem kwasu hialuronowego – jednego z głównych składników mazi stawowej, a także chrząstki stawowej2. Wyniki podwójnie ślepego i randomizowanego badania wskazują, że codzienne spożywanie chlorowodorku glukozaminy w ilości 2000 mg przez 12 tygodni może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie kolan6.
• Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że glukozamina wpływa na redukcję czynnika kappa beta indukowanego przez interleukinę-1 (IL-1) – cytokiny mającej znaczenie w procesie zapalnym2. Natomiast badania na komórkach ludzkich wskazują, że chlorowodorek glukozaminy zmniejsza stymulowaną przez IL-1 produkcję enzymów katabolicznych i markerów stanu zapalnego, takich jak prostaglandyna E2, przez chondrocyty i komórki maziowe2.