BADANIA NAUKOWE
• Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i występuje przede wszystkim w dwóch formach: witamina K1 (filochinon, występujący głównie w zielonych warzywach liściastych) i witamina K2 (menachinon, występujący m.in. w fermentowanym nabiale i wytwarzany jest w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego). Witamina K2 jest transportowana do tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń, biorąc udział w aktywności macierzy białkowej Gla (MGP) i osteokalcyny (białko Gla kości, wytwarzane przez osteoblasty)1 – białka zależnego od witaminy K1.
• Witamina K jest kofaktorem (czyli związkiem chemicznym potrzebnym enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych) karboksylacji reszt glutaminowych w pozycji gamma (γ-karboksylacji)2. Aby uzyskać pełną aktywność osteokalcyny i tym samym jej właściwości biologiczne, wymagana jest karboksylacja jej cząsteczki przez gamma-glutamylo-karboksytransferazę zależną od witaminy K. Role, które pełni osteokalcyna w organizmie człowieka, to m.in. zdolność do regulowania modelingu kostnego poprzez wpływ na czynność osteoblastów i ich różnicowanie do osteocytów (dojrzałych komórek kostnych) oraz bezpośredni udział w procesach mineralizacji tkanki kostnej przy jednoczesnym zatrzymaniu zwapnienia w tkankach pozakostnych2.
• Przy witaminie K2 stosuje się przy nazewnictwie także skrót MK-n, gdzie „n” oznacza liczbę (od 1 do 13) jednostek izoprenoidowych przyłączonych łańcuchem bocznym do pierścienia naftochinowowego3.
• Natto to tradycyjna japońska potrawa z soi fermentowanej przez szczep Bacillus subtilis var. natto. Ma charakterystyczny smak i zapach, a ziarna pokryte są lepkim śluzem4. Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2 MK-75.
• Spośród wszystkich menachinonów, MK-7 wykazuje najwyższą wchłanialność oraz znakomitą biodostępność. Może mieć na to wpływ bardzo długi okres półtrwania K2 MK-7 (czyli czasu kiedy jej ilość zmniejszy się w surowicy o połowę), co skutkuje znacznie stabilniejszymi poziomami tej witaminy w surowicy oraz tym samym jej większą akumulacją5,6. W badaniu porównawczym stwierdzono, że poposiłkowe stężenie K2 MK-7 (po spożyciu natto) w surowicy krwi było 10-krotnie wyższe niż witaminy K1 (po spożyciu szpinaku)5.
• Stopień karboksylacji osteokalcyny uważa się za najbardziej czuły marker witaminy K u człowieka. Wykazano, że pod koniec 6-tygodniowego badania, w którym przyjmowano równomolowe ilości K1 oraz K2 MK-7, zmiana stosunku osteokalcyny karboksylowanej do nie w pełni zkarboksylowanej była trzy razy większa dla K2 MK-7 niż dla K1, co sugeruje, że wyższe poziomy K2 MK-7 w surowicy odzwierciedlają wyższe jej poziomy w tkankach, a tym samym lepsze wykorzystanie K2 MK-76.
• Witamina K, podobnie jak witamina D, bierze udział w metabolizmie wapnia. Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że suplementacja witaminą K sprzyjała zmniejszeniu wydalania wapnia z moczem i stymulowała jelitowe wchłanianie wapnia u zwierząt na diecie z normalną zawartością wapnia1.
• Witamina K jest także kofaktorem w produkcji czynników krzepnięcia krwi (w wątrobie)6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
• Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.