BADANIA NAUKOWE
• Żurawina jest jednym z owoców, który jest bogatym źródłem związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające2,3. Proantocyjanidyny (polifenole) są w stanie stymulować odporność śluzówkową poprzez oddziaływanie na tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi jelit, będącą częścią układu immunologicznego człowieka4.
• Zbadano wpływ żurawiny na funkcję odpornościową u ludzi5. Wyniki badania wskazują, że codzienne przez 10 tygodni dostarczanie badanym osobom polifenoli oraz proantycyjanidynów zawartych w żurawinie (pochodzących z 450 ml napoju przygotowanego ze sproszkowanej żurawiny) może zwiększać namnażanie limfocytów γδ-T i komórek odpornościowych zlokalizowanych w nabłonku przewodu pokarmowego.
• Suplementacja witaminą C może wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. przez wzmocnienie aktywności komórek NK (tzw. naturalnych zabójców) czy namnażanie limfocytów6.
• Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających7.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.