Żurawina

Kapsułki 60 sztuk

  • Dla osób, które szukają skoncentrowanej formy żurawiny.
  • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
  • Nie zawiera cukru, soli i skrobi
  • Suplement diety

1-2 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C

    Preparat zawiera żurawinę wielkoowocową (Vaccinium macrocarpon) wraz z naturalną witaminą C.

    Żurawina wielkoowocowa zawiera największą jednostkowo ilość fito­związków w porównaniu z innymi żurawinami występującymi w przyro­dzie*. Każda kapsułka żurawiny wielkoowocowej dostarcza tyle fitozwiązków żurawinowych ile znajduje się w 20 g świeżej żurawiny. Jak pokazują wyniki badań, suplementacja żurawiny może wykazywać korzystny wpływ na układ moczowy kobiet, co związane jest ze zmniejszeniem ilości bakterii E.coli w moczu, na skutek osłabienia ich przyczepności do powierzchni komórek.**

    * Herba Polonica, Vol. 56 No. 2 2010.
    **Current Bioactive Compounds, Vol. 7 , Issue 1 , 2011.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapasułki) zawiera:

    Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców) – 400 mg / 800 mg

    Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 60 mg / 120 mg (75%/150%)*

    *RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia

    Składniki:

    Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Żurawina jest jednym z owoców, który jest bogatym źródłem związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające2,3. Proantocyjanidyny (polifenole) są w stanie stymulować odporność śluzówkową poprzez oddziaływanie na tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi jelit, będącą częścią układu immunologicznego człowieka4.

    • Zbadano wpływ żurawiny na funkcję odpornościową u ludzi5. Wyniki badania wskazują, że codzienne przez 10 tygodni dostarczanie badanym osobom polifenoli oraz proantycyjanidynów zawartych w żurawinie (pochodzących z 450 ml napoju przygotowanego ze sproszkowanej żurawiny) może zwiększać namnażanie limfocytów γδ-T i komórek odpornościowych zlokalizowanych w nabłonku przewodu pokarmowego.

    • Suplementacja witaminą C może wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. przez wzmocnienie aktywności komórek NK (tzw. naturalnych zabójców) czy namnażanie limfocytów6.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających7.

    1. Herba Polonica 2010; 56(2):38-46.
    2. Adv. Nutr. 2013; 4:618–632.
    3. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009; 49:741-781.
    4. Mucosal Immunology 2008; 1(1):31-37.
    5. Nutr. J. 2013; 12:161.
    6. Ann. Nutr. Metab. 2006; 50:85–94.
    7. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
    response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Opis produktu

    Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C

    Preparat zawiera żurawinę wielkoowocową (Vaccinium macrocarpon) wraz z naturalną witaminą C.

    Żurawina wielkoowocowa zawiera największą jednostkowo ilość fito­związków w porównaniu z innymi żurawinami występującymi w przyro­dzie*. Każda kapsułka żurawiny wielkoowocowej dostarcza tyle fitozwiązków żurawinowych ile znajduje się w 20 g świeżej żurawiny. Jak pokazują wyniki badań, suplementacja żurawiny może wykazywać korzystny wpływ na układ moczowy kobiet, co związane jest ze zmniejszeniem ilości bakterii E.coli w moczu, na skutek osłabienia ich przyczepności do powierzchni komórek.**

    * Herba Polonica, Vol. 56 No. 2 2010.
    **Current Bioactive Compounds, Vol. 7 , Issue 1 , 2011.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapasułki) zawiera:

    Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców) – 400 mg / 800 mg

    Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 60 mg / 120 mg (75%/150%)*

    *RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia

    Składniki:

    Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Żurawina jest jednym z owoców, który jest bogatym źródłem związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające2,3. Proantocyjanidyny (polifenole) są w stanie stymulować odporność śluzówkową poprzez oddziaływanie na tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi jelit, będącą częścią układu immunologicznego człowieka4.

    • Zbadano wpływ żurawiny na funkcję odpornościową u ludzi5. Wyniki badania wskazują, że codzienne przez 10 tygodni dostarczanie badanym osobom polifenoli oraz proantycyjanidynów zawartych w żurawinie (pochodzących z 450 ml napoju przygotowanego ze sproszkowanej żurawiny) może zwiększać namnażanie limfocytów γδ-T i komórek odpornościowych zlokalizowanych w nabłonku przewodu pokarmowego.

    • Suplementacja witaminą C może wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. przez wzmocnienie aktywności komórek NK (tzw. naturalnych zabójców) czy namnażanie limfocytów6.

    • Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających7.

    1. Herba Polonica 2010; 56(2):38-46.
    2. Adv. Nutr. 2013; 4:618–632.
    3. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009; 49:741-781.
    4. Mucosal Immunology 2008; 1(1):31-37.
    5. Nutr. J. 2013; 12:161.
    6. Ann. Nutr. Metab. 2006; 50:85–94.
    7. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
    response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły