
Żurawina
Kapsułki 60 sztuk
- Dla osób, które szukają skoncentrowanej formy żurawiny.
- Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
- Nie zawiera cukru, soli i skrobi
- Suplement diety
1-2 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański
UDOSTĘPNIJ: Facebook Messenger Messenger Twitter Pinterest E-mail
-
Opis produktu
-
Składniki
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
-
Inne produkty z tej kategorii
-
Polecane artykuły
-
Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C
Preparat zawiera żurawinę wielkoowocową (Vaccinium macrocarpon) wraz z naturalną witaminą C.
Żurawina wielkoowocowa zawiera największą jednostkowo ilość fitozwiązków w porównaniu z innymi żurawinami występującymi w przyrodzie*. Każda kapsułka żurawiny wielkoowocowej dostarcza tyle fitozwiązków żurawinowych ile znajduje się w 20 g świeżej żurawiny. Jak pokazują wyniki badań, suplementacja żurawiny może wykazywać korzystny wpływ na układ moczowy kobiet, co związane jest ze zmniejszeniem ilości bakterii E.coli w moczu, na skutek osłabienia ich przyczepności do powierzchni komórek.**
* Herba Polonica, Vol. 56 No. 2 2010.
**Current Bioactive Compounds, Vol. 7 , Issue 1 , 2011.SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników. -
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapasułki) zawiera:
Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców) – 400 mg / 800 mg
Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 60 mg / 120 mg (75%/150%)*
*RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia
Składniki:
Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
-
BADANIA NAUKOWE
• Żurawina jest jednym z owoców, który jest bogatym źródłem związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające2,3. Proantocyjanidyny (polifenole) są w stanie stymulować odporność śluzówkową poprzez oddziaływanie na tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi jelit, będącą częścią układu immunologicznego człowieka4.• Zbadano wpływ żurawiny na funkcję odpornościową u ludzi5. Wyniki badania wskazują, że codzienne przez 10 tygodni dostarczanie badanym osobom polifenoli oraz proantycyjanidynów zawartych w żurawinie (pochodzących z 450 ml napoju przygotowanego ze sproszkowanej żurawiny) może zwiększać namnażanie limfocytów γδ-T i komórek odpornościowych zlokalizowanych w nabłonku przewodu pokarmowego.
• Suplementacja witaminą C może wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. przez wzmocnienie aktywności komórek NK (tzw. naturalnych zabójców) czy namnażanie limfocytów6.
• Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających7.
1. Herba Polonica 2010; 56(2):38-46.
2. Adv. Nutr. 2013; 4:618–632.
3. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009; 49:741-781.
4. Mucosal Immunology 2008; 1(1):31-37.
5. Nutr. J. 2013; 12:161.
6. Ann. Nutr. Metab. 2006; 50:85–94.
7. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
-
Ester-C Plus 1000 mg Witaminy C
HY-BIO™
Kwercetyna Kompleks
Oliwka europejska wyciąg z liści
-
Żurawina strażnikiem serca
Żurawina. Indiańskie żurawie kochały cytrynę dla ubogich
Żurawina pod pysznym śniegiem
-
Opis produktu
Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C
Preparat zawiera żurawinę wielkoowocową (Vaccinium macrocarpon) wraz z naturalną witaminą C.
Żurawina wielkoowocowa zawiera największą jednostkowo ilość fitozwiązków w porównaniu z innymi żurawinami występującymi w przyrodzie*. Każda kapsułka żurawiny wielkoowocowej dostarcza tyle fitozwiązków żurawinowych ile znajduje się w 20 g świeżej żurawiny. Jak pokazują wyniki badań, suplementacja żurawiny może wykazywać korzystny wpływ na układ moczowy kobiet, co związane jest ze zmniejszeniem ilości bakterii E.coli w moczu, na skutek osłabienia ich przyczepności do powierzchni komórek.**
* Herba Polonica, Vol. 56 No. 2 2010.
**Current Bioactive Compounds, Vol. 7 , Issue 1 , 2011.SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
INFORMACJE DODATKOWE
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników. -
Składniki
Główne składniki:
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapasułki) zawiera:
Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców) – 400 mg / 800 mg
Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 60 mg / 120 mg (75%/150%)*
*RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia
Składniki:
Żurawina (sproszkowany wyciąg z owoców), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
For detailed nutritional information, please check the label
-
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Żurawina jest jednym z owoców, który jest bogatym źródłem związków polifenolowych (m.in. flawonoidy, antocyjanidyny, flawonole) i wykazujących działanie przeciwutleniające2,3. Proantocyjanidyny (polifenole) są w stanie stymulować odporność śluzówkową poprzez oddziaływanie na tkankę limfatyczną związaną z błonami śluzowymi jelit, będącą częścią układu immunologicznego człowieka4.• Zbadano wpływ żurawiny na funkcję odpornościową u ludzi5. Wyniki badania wskazują, że codzienne przez 10 tygodni dostarczanie badanym osobom polifenoli oraz proantycyjanidynów zawartych w żurawinie (pochodzących z 450 ml napoju przygotowanego ze sproszkowanej żurawiny) może zwiększać namnażanie limfocytów γδ-T i komórek odpornościowych zlokalizowanych w nabłonku przewodu pokarmowego.
• Suplementacja witaminą C może wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. przez wzmocnienie aktywności komórek NK (tzw. naturalnych zabójców) czy namnażanie limfocytów6.
• Obserwowany spadek poziomu witaminy C w osoczu i leukocytach w okresach narażenia odporności na czynniki zewnętrzne sugeruje, że zwiększonemu wytwarzaniu utleniaczy przeciwdziała reakcja z witaminą C, dzięki czemu gospodarz jest chroniony przed szkodliwym działaniem związków utleniających7.
1. Herba Polonica 2010; 56(2):38-46.
2. Adv. Nutr. 2013; 4:618–632.
3. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009; 49:741-781.
4. Mucosal Immunology 2008; 1(1):31-37.
5. Nutr. J. 2013; 12:161.
6. Ann. Nutr. Metab. 2006; 50:85–94.
7. R. Muggli, Vitamin C and phagocytes; Nutrient modulation of the immune
response, New York, Basel, Hongkong, Marcel Dekker, 1992, 75–90.OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.• Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
- Inne produkty z tej kategorii
- Polecane artykuły