BADANIA NAUKOWE
• Jednymi z głównych polifenoli występującymi w pestkach winogron są proantocyjanidyny1,2.
• Ekstrakt z pestek winogron w badaniu in vitro wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki obecności naturalnie występujących w nim przeciwutleniaczy3.
• Badania in vitro wykazały, że proantocyjanidyny z pestek winogron wykazują właściwości przeciwutleniające m.in. dzięki wychwytywaniu reaktywnych form tlenu4.
• Codzienne spożywanie przez 12 tygodni ekstraktu z pestek winogron zawierającego 200 mg proantocyjanidyn wpłynęło na zmniejszenie poziomu utlenionego cholesterolu frakcji LDL w grupie badanej w porównaniu z poziomem sprzed suplementacji5.
• Suplementacja ekstraktu z pestek winogron (zawierającego 94% polifenoli) w ilości 150 mg dziennie przez 4 tygodnie, wpłynęła na zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi osób badanych6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Proantocyjanidyny z pestek winogron mają właściwości przeciwutleniające.
• Ekstrakt z pestek winogron zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
• Ekstrakt z pestek winogron wpływa na wygląd skóry.
• Ekstrakt z pestek winogron wpływa na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi.