BADANIA NAUKOWE
• Alfa-tokoferol jest formą witaminy E występującą naturalnie w żywności. W organizmie człowieka znajdują się białka wiążące i transportujące właśnie tę formę witaminy E do miejsc, w których spełnia swoje funkcje1.
• Alfa-tokoferol jest główną formą witaminy E obecną w skórze właściwej oraz w naskórku2.
• Głównym źródłem witaminy E w diecie są oleje roślinne, nasiona, orzechy, nasiona roślin strączkowych oraz ziarna zbóż3,4.
• W wyniku wysokiej aktywności fizycznej, działania promieni słonecznych, zanieczyszczenia środowiska czy też procesów metabolicznych zachodzących stale w komórkach, mogą powstawać w organizmie wolne rodniki5.
• Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników w połączeniu z nieodpowiednim poziomem przeciwutleniaczy w organizmie, może prowadzić do wystąpienia stresu oksydacyjnego, który może wpływać negatywnie na komórki i tkanki. Wolne rodniki wytwarzane w zbyt dużej ilości mogą utleniać m.in. białka oraz lipidy5. Składniki te znajdują się m.in. w skórze, zatem stres oksydacyjny może ograniczać prawidłowe funkcje kolagenu i elastyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych budujących skórę6.
• Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina E neutralizuje wolne rodniki, w wyniku czego może działać stabilizująco na błony komórkowe7.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.