Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Dla kogo
• Dla osób, które szukają wsparcia antyoksydacyjnego;
• Dla osób, które chciałyby zadbać o skórę.
Nie zawiera
produkt bezglutenowy
pszenicy
produktów mlecznych
drożdży
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
cukrów, soli
Badania i oświadczenia zdrowotne
BADANIA NAUKOWE
• Alfa-tokoferol jest formą witaminy E występującą naturalnie w żywności. W organizmie człowieka znajdują się białka wiążące i transportujące właśnie tę formę witaminy E do miejsc, w których spełnia swoje funkcje1.
• Alfa-tokoferol jest główną formą witaminy E obecną w skórze właściwej oraz w naskórku2.
• Głównym źródłem witaminy E w diecie są oleje roślinne, nasiona, orzechy, nasiona roślin strączkowych oraz ziarna zbóż3,4.
• W wyniku wysokiej aktywności fizycznej, działania promieni słonecznych, zanieczyszczenia środowiska czy też procesów metabolicznych zachodzących stale w komórkach, mogą powstawać w organizmie wolne rodniki5.
• Powstawanie nadmiernej ilości wolnych rodników w połączeniu z nieodpowiednim poziomem przeciwutleniaczy w organizmie, może prowadzić do wystąpienia stresu oksydacyjnego, który może wpływać negatywnie na komórki i tkanki. Wolne rodniki wytwarzane w zbyt dużej ilości mogą utleniać m.in. białka oraz lipidy5. Składniki te znajdują się m.in. w skórze, zatem stres oksydacyjny może ograniczać prawidłowe funkcje kolagenu i elastyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych budujących skórę6.
• Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina E neutralizuje wolne rodniki, w wyniku czego może działać stabilizująco na błony komórkowe7.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Charakterystyka
• Wysoka zawartość witaminy E – 134 mg w postaci D-alfa-tokoferolu w jednej kapsułce.
• Roślinne kapsułki wypełnione są olejem szafranowym, w którym rozpuszczona jest witamina E.
• Naturalna forma witaminy E wykorzystywana przez organizm1.
• Dodatek mieszaniny tokoferoli.
Bibliografia
1. Probl. Nauk Biol. 2009; 58(1-2):199-210.
2. Mol. Aspects Med. 2007; 28:646–667.
3. Sultan Qaboos Univ. Med. J. 2014; 14(2):157–165.
4. EFSA Journal 2015; 13(7):4149.
5. Now. Lek. 2006; 75(6):582–586.
6. Kosmetol. Estet. 2019; 1(8):13-16.
7. J. Fac. Pharm. Ankara 2003; 32(4):243-267