cart 0

Brak produktów w koszyku.

Astaksantyna 5 mg

Wybraliśmy dla Ciebie algi, które pomogą chronić przed utleniaczami8

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 8.2023

139.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Astaksantyna to naturalny pigment karoteinowy. Ze względu na swoją unikalną strukturę molekularną jest zaliczana do przeciwutleniaczy o udokumentowanej naukowo skuteczności8. Może mieć także wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wpływa bowiem na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności3. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, wpływa na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem4.

    W przyrodzie bogatym źródłem tego barwnika są algi Haematococcus pluvialis. Charakterystyczny różowy kolor mięsa łososi to także zasługa astaksantyny. Zwierzęta te przyswajają ją między innymi z diety zawierającej Haematococcus pluvialis.

    W produkcie firmy Solgar astaksantyna pochodzi właśnie z alg Haematococcus pluvialis. Dzięki nowoczesnemu procesowi ekstrakcji otrzymujemy 5 mg astaksantyny w wysokiej jakości oleju słonecznikowym w każdej kapsułce. Tłuszcz pełni rolę ochronną cennego składnika. Dzięki temu uzyskujemy naturalną otoczkę dla roślinnego karotenoidu, gwarantujące świeżość przez cały okres poprawnego stosowania preparatu. Jedno opakowanie wystarcza na 30 dni suplementacji.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Astaksantyna (z alg H. pluvialis) – 5 mg

     

    Składniki:
    olej słonecznikowy, żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny), astaksantyna (z Haematococcus pluvialis).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Osoby szukające wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Osoby, które chcą zadbać o skórę;
    • Osoby uprawiające sport.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • W warunkach in vitro astaksantyna jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E i C, beta-karoten, likopen czy luteina1.

    • W badaniach na modelu laboratoryjnym ma większą biodostępność niż beta-karoten czy luteina2.

    • Spożywanie 2 mg astaksantyny dziennie przez 6 tygodni wpłynęło na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności3.

    • Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym astaksantyny, suplementacja tym składnikiem w ilości 4 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem4.

    • Spożywanie 2,6 mg astaksantyny dziennie przez 14 tygodni wpłynęło na zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL5.

    • Spożywanie 4 mg astaksantyny dziennie przez 28 dni wpłynęło na zwiększenie mocy oraz skrócenie czasu przeznaczonego na przejechanie rowerem 20 km6.

    • Suplementacja astaksantyną w ilości 4 mg dziennie przez 90 dni wpłynęła na poprawę równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej (redoks) oraz zmniejszenie uszkodzenia mięśni indukowanego wysiłkiem
    fizycznym7.

  • Charakterystyka

    • Dostarcza 5 mg astaksantyny.
    • Jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy należących do karotenoidów1; lepsza biodostępność niż innych karotenoidów2.
    • Astaksantyna jest ciemnoczerwona; nadaje kolor algom, łososiowi czy homarowi.
    • Opatentowana forma AstaPure® pozyskiwana z alg słodkowodnych Haematococcus pluvialis.
    • Proces produkcji AstaPure® przyjazny środowisku: w zamkniętym systemie, przy użyciu energii słonecznej, z recyklingiem wody, bez emisji CO2 (www.algatech.com).

  • Bibliografia

    1. ECNU 2019; 14(10):902-916.
    2. J. Agric. Food Chem. 2010; 58(15):8553-8559.
    3. Carotenoid Sci. 2006; 10:91-95.
    4. Nutr. Res. 2017; 48:40-48.
    5. J. Atheroscler. Thromb. 2000; 7(4):216-222.
    6. Int. J. Sports Med. 2011; 32(11):882-888.
    7. Evid. Based Complement Alternat. Med. 2015; 2015:783761.
    8. J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (8), 1150-1154.

    Zobacz, w jaki sposób firma AlgaTech produkuje astaksantynę, którą Solgar stosuje w swoich produktach: https://www.algatech.com/algatech-product/astapure-naturalastaxanthin/