BADANIA NAUKOWE
• W warunkach in vitro astaksantyna jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E i C, beta-karoten, likopen czy luteina1.
• W badaniach na modelu laboratoryjnym ma większą biodostępność niż beta-karoten czy luteina2.
• Spożywanie 2 mg astaksantyny dziennie przez 6 tygodni wpłynęło na zmniejszenie zmarszczek oraz suchości i szorstkości skóry, a także zwiększenie poziomu jej nawilżenia i elastyczności3.
• Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym astaksantyny, suplementacja tym składnikiem w ilości 4 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zmniejszenie utleniania lipidów w skórze oraz zmniejszenie złuszczania warstwy rogowej skóry, które nasila się z wiekiem4.
• Spożywanie 2,6 mg astaksantyny dziennie przez 14 tygodni wpłynęło na zmniejszenie stopnia utlenienia cholesterolu LDL5.
• Spożywanie 4 mg astaksantyny dziennie przez 28 dni wpłynęło na zwiększenie mocy oraz skrócenie czasu przeznaczonego na przejechanie rowerem 20 km6.
• Suplementacja astaksantyną w ilości 4 mg dziennie przez 90 dni wpłynęła na poprawę równowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej (redoks) oraz zmniejszenie uszkodzenia mięśni indukowanego wysiłkiem
fizycznym7.