BADANIA NAUKOWE
• Heksan jest rozpuszczalnikiem organicznym stosowanym w celu wydobycia jak największej ilości tłuszczu bezpośrednio z nasion lub z wytłoków powstałych po tłoczeniu oleju na zimno1.
• Kwas alfa-linolenowy stanowi ok. 50% oleju lnianego2.
• Efektywność przemiany kwasu alfa-linolenowego (ALA) w eikozapentaenowy (EPA) wynosi ok. 8-12%, a w dokozaheksaenowy (DHA) ok. 1%3.
• W tradycyjnej diecie obserwuje się przewagę kwasów omega-6 nad kwasami omega-3. Prawidłowy stosunek n-6 do n-3 nie powinien być jednak większy niż 5:1, a idealnie byłoby gdyby wynosił nie więcej niż 2:1. W produkcie mamy do czynienia z 4-krotną ilościową przewagą kwasów tłuszczowych omega-3 nad kwasami omega-6, dzięki czemu stosunek n-6 do n-3 w diecie jest bardziej korzystny4.
• Olej lniany jest jednym w olejów o najlepszym stosunku n-6 do n-35.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Wykazano, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
• Kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi w przypadku spożywania 10 g LA i 2 g ALA dziennie.