cart 0

Brak produktów w koszyku.

Fitosterole Kompleks

Obniżaj poziom cholesterolu we krwi dzięki odpowiednim sterolom roślinnym.

KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI 1.2024

144.90 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin.

    Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 kapsułki) zawiera:

    Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) – 2000 mg

    w tym:
    estry steroli roślinnych [57%] (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) – 1800 mg

     

    Składniki:

    kompleks fitosterolowy (sterole roślinne, z soi) w tym: estry steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol), żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny); olej z krokosza barwierskiego, barwnik: karmel.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Pacjenci zażywający leki na obniżenie poziomu cholesterolu
    powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza. Środek spożywczy nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chciałaby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.

    • Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
    kiełki pszenicy1,2,3.

    • Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.

    • Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu najbardziej efektywnie6.

    • Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.

    • Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.

    • Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.

  • Charakterystyka

    • llość fitosteroli (2 g) w porcji dziennej o udowodnionej skuteczności7.
    • Kilka rodzajów fitosteroli pozyskiwanych z nasion soi – beta‑sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol.

  • Bibliografia

    1. Post. Fitoter. 2011; 1:48-51.
    2. Probl. Nauk Biol. 2007; 56(1-2):107-114.
    3. Chor. Serca Naczyń 2014; 11(4):225–229.
    4. Curr. Pharm. Des. 2017; 23(34):5077–5085.
    5. Bromat. Chem. Toksykol. 2009; 1:1-9.
    6. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2007; 58(1):47-51.
    7. Mayo Clin. Proc. 2003; 78:965-978.
    8. Atherosclerosis 1999; 145(2):279-285.