BADANIA NAUKOWE
• Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol1.
• Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i
kiełki pszenicy1,2,3.
• Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty i jest wydalany z organizmu3,4. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu5.
• Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu najbardziej efektywnie6.
• Spożycie fitosteroli z tradycyjną dietą kształtuje się na poziomie 200‑450 mg/dobę, co jest ilością zbyt małą dla skutecznej redukcji poziomu cholesterolu we krwi4.
• Metaanaliza badań wykazała, że porcja 2-2,5 g steroli roślinnych spożywana codziennie przez 3-8 tygodni wpłynęła na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL o ok. 10%7.
• Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu7,8. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.