BADANIA NAUKOWE
• Selen obecny jest w mięsie, produktach zbożowych, rybach, nabiale oraz w niektórych owocach i warzywach (takich jak brokuły, kapusta biała, czosnek, cebula, soczewica, szparagi)1. Ilość selenu zawartego w warzywach zależy od jakości gleby, w której są one uprawiane.
• Selen jest integralną częścią enzymów takich jak: peroksydaza glutationowa, reduktaza tioredoksyny, dejodynaza jodotyrozyny, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników2. Witamina E (tokoferol) oraz selen wykazują synergistycznie działanie przeciwutleniające m.in. w reakcjach niszczących nadtlenki lipidowe1,2.
• Skutecznym, bezpiecznym i naturalnym źródłem selenu są drożdże selenowe, które są najlepiej przyswajalną formą tego pierwiastka2. Wchłanianie dodatkowo wzmacniane jest witaminami, które naturalnie obecne są w drożdżach (głównie witaminy B i E). Selen dzięki możliwości zastąpienia siarki w aminokwasach siarkowych (metionina, cysteina) bierze udział w tworzeniu struktury białek drożdży w postaci selenometioniny i selenocysteiny2.
• Dzięki wzbogaceniu drożdży w selen, we frakcji białkowej tworzy się bardzo dużo selenometioniny (74,8%) oraz selenocysteiny (9,9%), seleniny (5,1%) i inne związki (10,2%)2. Selen wpływa na płodność mężczyzn dzięki odgrywaniu roli w syntezie testosteronu i rozwoju plemników – niski poziom selenu wiąże się ze zmniejszoną ruchliwością plemników oraz zmianami w obrębie witki (części plemnika, która wprawia go w ruch). Działanie selenu w tym przypadku wiąże się także z ochroną plemników przed uszkodzeniami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego. Jak zostało wspomniane, selen ponadto bierze udział w syntezie peroksydazy glutationowej, której zdolność do polimeryzacji (czyli reakcji, w trakcie której pojedyncze, o niewielkiej masie cząsteczki zwane monomerami łączą się tworząc związki wielocząsteczkowe o dużej masie cząsteczkowej zwane polimerami) w obrębie mitochondriów zlokalizowanych w wstawce (części środkowej plemnika) wpływa na nadanie integralności strukturalnej i tym samym stabilności i ruchliwości plemników1.
• Wyniki badań wskazują, że selen w formie selenometioniny wchłania się w jelicie w większym stopniu niż selen w formie nieorganicznej jaką jest np. selenian3. Wpływa to z kolei na poziom selenu w osoczu krwi. Badanie wykonane w grupie 82 osób wykazało, że suplementacja L-selenometioniną i drożdżami bogatymi w selen w znacznie większym stopniu zwiększyła poziom selenu w osoczu niż spożywanie jego formy nieorganicznej (selenin)4.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Selen przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy.
• Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
• Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
• Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.