BADANIA NAUKOWE
• W czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo wzrasta, zwłaszcza w II i III trymestrze, co związane jest ze zmianami jakie zachodzą w organizmie kobiety w tym okresie. Przede wszystkim zwiększa się objętość krwi, co wiąże się m.in. z rozwojem łożyska, którego rolą jest wymiana gazów (O2 i CO2), produktów energetycznych i budulcowych oraz ich metabolitów pomiędzy krwią matki a krwią płodu1. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny – barwnika krwi, który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Stąd też zwiększone o połowę zapotrzebowanie na ten składnik w czasie ciąży.
• Według norm żywienia dla populacji Polski opracowanych przez ekspertów w ramach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, zalecane dzienne spożycie żelaza w przypadku kobiet w ciąży wynosi 27 mg1.
• Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomenduje ponadto, aby suplementacja żelaza była prowadzona u kobiet planujących ciążę, u których można przewidywać niedobór żelaza w późniejszym czasie oraz w ciąży, o ile istnieją czynniki ryzyka niedokrwistości. Suplementacja powinna obejmować: kobiety planujące ciążę – 18 mg żelaza/dziennie, kobiety w ciąży – 26-27 mg żelaza/dziennie (po ukończeniu 8. tyg. ciąży), kobiety – karmiące do 20 mg żelaza/dziennie2. Grupami zagrożenia niedokrwistością są osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, z zaburzeniami wchłaniania oraz kobiety obficie miesiączkujące, ciężarne czy karmiące piersią.
• Warto pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, dlatego też należy zwrócić uwagę na łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C.
• Żelazo wykorzystywane w naszym produkcie wytwarzane jest przy pomocy grzybów Koji (Aspergillus oryzae). Podczas naturalnego procesu fermentacji tych grzybów, do ich kultur dodawany jest siarczan żelaza, który następnie jest przez nie wchłaniany i magazynowany w komórkach grzybni (7-10% suchej masy grzybni stanowi żelazo). Żelazo zmagazynowane w ten sposób cechuje się wysoką biodostępnością oraz powolną, stałą szybkością uwalniania w organizmie3. Stopniowe uwalnianie żelaza może zwiększać zdolność transferryny (białko transportujące żelazo do tkanek) do jego sprawniejszego wiązania. Przy zbyt wysokim poziomie żelaza we krwi, dochodzi do wysycenia transferryny, a nadmiar żelaza w danej chwili nie może zostać przetransportowany dalej3.
• Grzyb Koji posiada status składnika uznawanego za bezpieczny (GRAS), wydawany przez Agencję Żywności i Leków (FDA). Jest stosowany m.in. do produkcji enzymów spożywczych, octu ryżowego, miso i sosu sojowego4.
• Głównym źródłem żelaza w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, ryby, jaja oraz produkty pochodzenia roślinnego takie jak nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe (m.in. kasze, otręby, pieczywo pełnoziarniste), orzechy5. Jednak żelazo ze źródeł roślinnych jest znacznie trudniej przyswajalne i jego biodostępność dla organizmu jest ograniczona5.
• Wyniki badań w Polsce wskazują na zbyt niskie spożycie żelaza z dietą (poniżej RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia tj. 14 mg / dzień) w populacji młodych kobiet (15-20 lat)6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
• Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.
• Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
• Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
• Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.