-15% na produkty z kategorii zdrowie mężczyzny z kodem: DZIEŃCHŁOPAKA do końca weekendu!
-15% na produkty z kategorii zdrowie mężczyzny z kodem: DZIEŃCHŁOPAKA do końca weekendu!
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Nutri-Nano CoQ-10

Nanotechnologia wykorzystana do produkcji skutecznego suplementu diety.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Solgar z dumą prezentuje produkt Nutri-Nano™ CoQ-10.

    Nutri-Nano™ firmy Solgar oznacza opatentowaną nanotechnologię, dzię­ki której składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach są przekształcane w składniki amfifilowe, tj. substancje rozpuszczalne zarówno w tłuszczach jak i wodzie. Odbywa się to poprzez umieszczenie składników rozpuszczal­nych w tłuszczach w rozpuszczalnej w wodzie otoczce o rozmiarach na­nometrycznych, zwanej micelą.

    Forma koenzymu Q10 zastosowana w Nutri-Nano jest ponad 3 razy lepiej przyswajalna niż krystaliczne (sproszkowane formy) Q103.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Koenzym Q-10 Nutri-Nano™ (ubichinon)* – 30 mg

    *NovaSOL® jest zarejestrowanym znakiem towarowym AQUANOVA AG.

     

    Składniki:

    substancja wypełniająca: polisorbat 80; żelatyna (wołowa), substancja glazurująca: glicerol (roślinny); trójglicerydy o średniej długości łańcucha, koenzym Q-10 Nutri-Nano™ (ubichinon), barwniki: ekstrakt z papryki.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób prowadzących aktywny tryb życia;
    • Dla osób poszukujących wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób dojrzałych i starszych;
    • Dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej5.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Koenzym Q10 znajduje się we wszystkich komórkach organizmu. Najwyższy jego poziom stwierdzono w sercu, mięśniach szkieletowych i innych tkankach o dużym zapotrzebowaniu na energię (nerki, wątroba, mózg). Składnik ten odgrywa istotną rolę w produkcji energii w mitochondriach, które znajdują się w największej ilości w wyżej wymienionych miejscach organizmu1,2.

    • Naturalnie cząsteczki koenzymu Q10 mają dużą masę. Micele z kolei mają niewielkie rozmiary (nanometryczne), zatem umieszczenie w nich koenzymu Q10 może wpływać na zwiększenie jego przyswajalności3.

    • W badaniu w grupie osób suplementujących różne formy koenzymu Q10, wykazano największą biodostępność formy micelarnej (do tworzenia miceli wykorzystano polisorbat 80 oraz trójglicerydy o średniej długości łańcucha), w porównaniu do formy krystalicznej czy też olejowej. Różnica w absorpcji była najbardziej widoczna na wczesnym etapie wchłaniania: około 3 razy większa przyswajalność formy micelarnej w pierwszych 4 godzinach od spożycia pojedynczej porcji 60 mg koenzymu Q10 w porównaniu do formy krystalicznej3.

    • Polisorbat 80 obecny w produkcie uczestniczy w tworzeniu miceli. W badaniu in vitro i in vivo wykazano również, że stymulował on wydzielanie chylomikronów – cząsteczek odpowiedzialnych za transport z jelita cienkiego do układu limfatycznego substancji rozpuszczalnych w tłuszczach4. Dzięki tym cechom polisorbat 80 może mieć pośredni wpływ na lepsze wchłanianie koenzymu Q103.

    • Głównym źródłem koenzymu Q10 w diecie są podroby, mięso, ryby, olej sojowy i kukurydziany oraz orzeszki ziemne5.

    • Koenzym Q10 może występować w dwóch formach – ubichinolu, który jest formą zredukowaną oraz ubichinonu, który jest formą utlenioną. Ulega on cyklicznym przemianom do formy zredukowanej lub utlenionej w zależności od tego, która jest potrzebna w konkretnej sytuacji1.

    • Koenzym Q10 bierze udział w cyklu przemian polegających na przenoszeniu elektronów w łańcuchu oddechowym w komórce, celem wytworzenia i zmagazynowania energii w postaci cząsteczek ATP (czyli związku wysokoenergetycznego)2. Wraz ze wzrostem aktywności mięśni (np. podczas ćwiczeń) rośnie zapotrzebowanie organizmu na energię, a tym samym na odpowiednią podaż koenzymu Q10.

    • Forma zredukowana koenzymu Q10, w jakiej występuje on we krwi, może wiązać wolne rodniki zapobiegając utlenianiu lipidów i modyfikacjom oksydacyjnym DNA i białek6. Może on również uczestniczyć w regenerowaniu utlenionego alfa-tokoferolu (witaminy E) przywracając mu zdolności przeciwutleniające7.

    • Suplementacja koenzymem Q10 w ilości 30 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych (katalazy i peroksydazy glutationowej) w krwinkach czerwonych osób badanych8.

    • Koenzym Q10 jest syntetyzowany we wszystkich tkankach, przy czym jego maksymalne stężenie obserwuje się w wieku około 20 lat. Wraz z wiekiem jego poziom w organizmie się zmniejsza2.

  • Charakterystyka

    • Oparty na nanotechnologii Nutri-Nano™, dzięki której przy wykorzystaniu trójglicerydów, składniki pokarmowe rozpuszczalne w tłuszczach (m.in. koenzym Q10) są przekształcane w składniki amfifilowe, tj. substancje rozpuszczalne zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.
    • Koenzym Q10 umieszczony został w cząsteczkach o niewielkich nanometrycznych rozmiarach zwanych micelami.
    • Zastosowana w produkcie forma koenzymu Q10 jest szybciej wchłaniana i w większym stopniu przyswajalna niż standardowa forma koenzymu Q103.

  • Bibliografia

    1. Med. Weter. 2012; 68 (4):214-217.
    2. Acta 2004; 1660(1-2):171-199.
    3. Int. J. Food Sci. Nutr. 2006; 57(7-8):546-555.
    4. Pharm. Res. 2004; 21(12):2320-2326.
    5. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2010; 50(4):269-280.
    6. Mitochondrion 2007; 7:41-50.
    7. Mol. Biotechnol. 2007; 37:31–37.
    8. Probl. Hig. Epidemiol. 2011; 92(3):632-635.