cart 0

Brak produktów w koszyku.

Ashwagandha wyciąg z korzenia

Adaptogenne właściwości ashwagandhy w precyzyjnej formie.

149.99 

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Korzeń Ashwagandhy (Withania somniferawitania ospała) stosowany jest przez człowieka od setek lat. Dzięki osiągnięciom współczesnej nauki i wielu badaniom jest obecnie ceniony za swoje naturalne właściwości adaptogenne, czyli zdolności do normalizowania i usprawniania różnych funkcji organizmu.

    Produkt firmy Solgar powstaje w unikalnym procesie łączącym tradycyjne zielarstwo i nowoczesną technologię przetwarzania ziół. Aby zapewnić stabilny poziom 4,5 mg witanolidów w 300 mg wyciągu z korzenia Ashwagandy, kontrolujemy ilość tych ważnych, biologicznie czynnych związków roślinnych. Wyciąg łączymy ze wszystkimi komponentami występującymi naturalnie w 100 mg surowego korzenia. W rezultacie powstaje silny, standaryzowany ekstrakt ziołowy wysokiej jakości, z pełnymi synergicznymi właściwościami występującymi w przyrodzie.

    W celu zachowania świeżości składników aktywnych do kapsułki dodajemy nasz specjalny, opatentowany składnik PhytO2X® – mieszaninę naturalnie występujących przeciwutleniaczy (naturalny beta karoten, kwas L-askorbinowy).

    Porcja dzienna – 1 kapsułka zawiera 300 mg wyciągu z korzenia Ashwagandy (Withania somnifera – witania ospała) w tym 4,5 mg witanolidów oraz 100 mg surowego korzenia.

  • Składniki

    Składniki aktywne w zalecanej dziennej porcji do spożycia (1 kapsułka) zawiera:

    Standaryzowany wyciąg z korzenia witanii ospałej (ashwagandhy Withania somnifera) – 300 mg
    w tym witanolidy (1,5%) – 4,5 mg

    Sproszkowany korzeń witanii ospałej (ashwagandhy Withania somnifera) – 100 mg

     

    Składniki:

    standaryzowany wyciąg z korzenia witanii ospałej (Withania somnifera), guma arabska, sproszkowany korzeń witanii ospałej (Withania somnifera), otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych (roślinnych)), przeciwutleniacz (sproszkowana mieszanina* beta-karotenu i kwasu askorbinowego).

    *PhytO2X® jest specjalną mieszanina antyoksydantów stosowana w celu zachowania świeżości składników.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków o działaniu uspakajającym, nasennym, przeciwpadaczkowym, nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które żyją w stresie;
    • Dla osób prowadzących aktywny tryb życia;
    • Dla osób, którym zależy na utrzymaniu energii.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli

    cukrów, soli

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Mechanizm działania ashwagandhy opiera się na glikowitanolidach, które w badaniach na modelu laboratoryjnym wykazują efekt uspokajający i przeciwlękowy. Związki aktywne tej rośliny wpłynęły na obniżenie w mózgu osobników poziomu tribuliny – białka, które uznawane jest za marker poziomu lęku1.

    • Badanie w grupie osób odczuwających wysoki poziom stresu wykazało, że ekstrakt z ashwagandhy wpłynął na zwiększenie odporności badanych na ten czynnik. Spożywanie przez 60 dni ekstraktu z korzenia ashwagandhy w ilości 600 mg dziennie (standaryzowanego na 5% witanolidów), wpłynęło na zmniejszenie poziomu kortyzolu (tzw. hormonu stresu) w osoczu krwi osób badanych. Ponadto odnotowano, oceniane subiektywnie przez badanych, zmniejszenie odczuwania stresu i zwiększenie zadowolenia z życia2.

    • Wyniki badania w grupie 50 mężczyzn korzystających z siłowni, którzy spożywali przez 8 tygodni ekstrakt z korzenia ashwagandhy w ilości 600 mg dziennie (standaryzowanego na 5% witanolidów) wykazały: wzrost siły mięśni, przyrost masy mięśniowej (zwiększenie obwodu bicepsów i klatki piersiowej), wzrost ilości testosteronu w surowicy krwi (hormon stymulujący rozrost tkanki mięśniowej), zmniejszenie stężenia kinazy kreatyninowej w osoczu krwi (markeru uszkodzenia tkanki mięśniowej), czyli szybszą regenerację mięśni po wysiłku3.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Ashwagandha ma właściwości adaptogenne.

    • Ashwagandha zwiększa odporność organizmu na stres, wspomaga funkcje umysłowe osób starszych, pomaga utrzymać stabilność emocjonalną.

    • Ashwagandha wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

    • Ashwagandha pomaga utrzymać poziom energii, pomaga w rozbudowie masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego.

    • Ashwagandha pomaga utrzymać zdrowie układu oddechowego.

    • Ashwagandha wspomaga zdrowie żeńskich narządów rozrodczych, wspiera męskie funkcje seksualne, pomaga utrzymać ruchliwość plemników i liczbę plemników.

    • Ashwagandha pomaga utrzymać zdrową skórę.

  • Charakterystyka

    • Połączenie w jednej kapsułce korzenia ashwagandhy (witanii ospałej) z wyciągiem z korzenia ashwagandhy.
    • Ekstrakt z ashwagandhy standaryzowany na zawartość substancji czynnych – witanolidów.
    • Ashwagandha jest składnikiem roślinnym popularnym w Ajurwedzie. Dodatek PhytO2X® w celu zachowania świeżości składników.

  • Bibliografia

    1. Neurotoxicology, 2004; 25(1-2):185-192.
    2. Indian J. Psychol. Med. 2012; 34(3):255-262.
    3. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2015; 12:43.