cart 0

Brak produktów w koszyku.

Żurawina CRAN FLORA plus Ester C

Żurawina z niekwasową witaminą C.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Preparat firmy Solgar zawiera pełnowartościowy koncentrat żurawiny wielkoowocowej oraz witaminę C w postaci nie kwasowej – Ester-C®.

    Witamina C zawarta w suplemencie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, a także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Żurawina (koncentrat 50:1, ekwiwalent 40 g świeżych owoców żurawiny) – 800 mg

    Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 200 mg (250% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

     

    Składniki:

    żurawina (koncentrat 50:1); witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia); substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Lactobacillus acidophilus La-14®; maltodekstryna, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; dwutlenek krzemu.

    La-14® jest zarejestrowanym znakiem towarowym DuPont lub podmiotów stowarzyszonych.
    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Nieotwartą butelkę przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób, które chcą włączyć w swoją dietę skoncentrowaną formę owoców żurawiny;
    • Dla osób, które potrzebują wsparcia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, odpornościowego, nerwowego i moczowego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    skrobi

    skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Świeże owoce żurawiny w naturalny sposób stanowią bogate źródło polifenoli (przeciwutleniaczy). Zawierają więcej polifenoli w porcji (373 mg polifenoli na 50 g owoców2) w porównaniu z innymi owocami takimi jak wiśnie, jagody, jabłka, winogrona, jeżyny czy truskawki. Proantocyjanidyny to najczęściej występujące polifenole w żurawinie, natomiast antocyjany nadają jej charakterystyczny czerwony kolor3.

    • Niektóre szczepy Lactobacillus acidophilus (np.: LB-SCS) wykazują antagonistyczne działanie zarówno w badaniach in vitro jak i in vivo na modelu laboratoryjnym przeciwko szczepom Helicobacter, które zamieszkują żołądek4.

    • Probiotyki są odporne na działanie enzymów trzustkowych, kwasów i żółci. Przyłączenie probiotyków do błony śluzowej jelita jest uważane za ważny element dla modulacji immunologicznej (jelito jest największym organem odpornościowym organizmu)5. Badanie in vitro wykazało, że szczep La-14® wpływał na modulację funkcji elementów układu odpornościowego m.in. poprzez aktywację wydzielania interleukiny 10 (IL-10), która może hamować wydzielanie cytokin prozapalnych6.

    • Metaanalizy wskazują, że zastosowanie żurawiny wielkoowocowej może mieć korzystny wpływ na drogi moczowe (metaanaliza badań przeprowadzonych na grupach zdrowych kobiet7).

    • Przeprowadzono badanie na grupie kobiet przed menopauzą, które w przeszłości posiadały dolegliwości z układem moczowym8. Suplement diety zawierał szczepy probiotyczne (L. acidophilus PXN 35 i L. plantarum PXN 47 w sumie ponad 500 milionów szczepów probiotycznych), ekstrakt z żurawiny wielkoowocowej (18 mg ekwiwalentu proantycyjanidyn żurawinowych) oraz witaminę A (160 μg ekwiwalentu retinylu). Kobiety spożywały jedną kapsułkę suplementu diety dwa razy dziennie przez 26 tygodni. Wyniki wskazują, że zastosowany suplement diety był bezpieczny i skuteczny w odniesieniu do funkcjonowania układu moczowego u dorosłych kobiet przed menopauzą.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

    • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

  • Charakterystyka

    • Zawiera koncentrat (50:1) z żurawiny, Ester-C® i probiotyki.
    • 2 kapsułki roślinne dostarczają równowartość 40 g świeżej żurawiny oraz szczep L. acidophilus.
    • Ester-C® to przede wszystkim L-askorbinian wapnia, który ma neutralne pH i jest delikatniejszą wersją standardowej witaminy C1.

  • Bibliografia

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. J. Agric. Food Chem. 2011; 49(11):5315-5321.
    3. R. R. Watson, V. R. Preedy, S. Zibadi, Polyphenols: Prevention and Treatment of Human Disease (Second edition), Academic Press, 2018.
    4. App. Env. Microbiol. 1998; 64(11):4573-4580.
    5. Antonie van Leeuwenhoek 2002; 82:279–289.
    6. FEMS Immunol. Med. Microbiol. 2003; 38(2):165-172.
    7. J. Nutr. 2017; 147(12):2282-2288.
    8. Expert Rev. Anti. Infe. Ther. 2019; 17(9):733-740.